PP18: Electroswingkoning Parov Stelar wakkert konijnendans aan

Radicaliseren met Oostenrijkse dj

Electroswing is de beste muzikale uitvinding sinds een holbewoner een gedroogde koeienhuid spande en erop trommelde met zijn lul. De 43-jarige Oostenrijkse Marcus Füreder alias Parov Stelar is de Tiësto van het genre. Hij is de man die slim oldschool swingende bigbands uit de oorlogsjaren samplet en 25 procent versnelt om ze nog wat joliger te maken. Schuif daar een zo plat mogelijke cocktail-deephouse-beat onder, et voila: je hebt een massa hossende festivalgangers die zich ook eens wagen aan de konijnendans. 

Op Pinkpop zet hij een wereldshow neer: Binnen zijn genre dan. Hij wordt geflankeerd door drie in het pak gehezen blazers aan de ene kant, een drummer en gitarist aan de andere kant, een opzwepende zangeres voor zich en hijzelf natuurlijk op een flinke verhoging tussen de LED-schermen. Telkens weer trekt Füreder de kick effe weg en zwelt het kopergeschal aan, waarna hij het gas intrapt en de hoempa van leer trekt. Je tante die zo’n fan is van Caro Emerald vindt het top, je oom die ooit een New Cool Collective-cd kocht gooit zijn armen in de lucht, en jij als Bakermat-fan huppelt vrolijk mee. Tezamen spelen ze het veld helemaal plat. Maar even serieus: wie de oude Decca-platen grijsdraaide, draait zich hierbij toch om op z'n campingbedje? En ook wie Mr. Scruff cool vindt, zal dit toch te flauwe formulemuziek vinden, slechts drijvend op een enkel trucje? Wat een vervelende Bacardi-reclame-soundtrack, een scherpe bocht rechtsaf bij jazzy lounge en chillout. 

HET MOMENT:
Waarschijnlijk is het ijdele hoop, maar ergens wens je dat Parov Stelar een gatewaydrug blijkt, dat die extatische jongen met het felgekleurde helikopterpetje dit najaar eens een kwartje doet bij Goldfish, vervolgens op Pleinvrees terecht komt en uiteindelijk radicaliseert tot het interieur van De School. Als ook maar een eenzame ziel op Pinkpop dat overkomt, dan is er toch nog bestaansrecht voor Parov Stelar. 

Maak vast een begin en lees dit wetenschappelijke paper over de opkomst van electro swing.

Volg Pinkpop op de voet in het dossier

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12