Neighbours Burning Neighbours slaakt een vurige strijdkreet op nieuwe single

Rotterdams kwartet brengt tweede single uit op Subroutine

Ja, dat schudt je wel even wakker, zoals Neighbours Burning Neighbours-vocalist en gitarist Daanie van den IJssel’s gefrustreerde kreet plotseling door het gelaagde gitaarspel in ‘Softly’ heen klieft. Het is de tweede Subroutine release van de band – debuutsingle ‘Grace’ was ook al zo’n tune, al dan niet wat punkier – en brengt de respectievelijke achtergronden van de band mooi samen: ergens te midden van rauwe postpunk en noisepop en vooral brandend van de frictie. Per slot van rekening kennen de leden elkaar uit de stevige Rotterdamse bandscene, waar de spannende bands op het moment overvloedig lijken te zijn: van den Ijssel en Bart Kalkman spelen al lange tijd samen in Cusack, Alicia Breton Ferrer wisselt de bas die ze in noisepopband The Sweet Release of Death speelt in voor een gitaar, en AC Berkheimer-drummer Aram Scheeve werd erbij gevraagd omdat ze hem ‘de beste drummer van Nederland vonden’.

In de single lijkt de frustratie vanuit de tenen te komen, maar toch is de single niet zo bedoeld. Eerder is 'Softly' een strijdkreet van de band, waarin de gevoelens die in het dagelijks leven onderdrukt moeten worden nu allemaal in een moment geconcentreerd en toegelaten worden. Op de single roepen ze als het ware de moed op om zich zo volledig mogelijk uit te drukken.

Met twee singles onder de riem maakt de band zich nu op om aan een nieuw album te werken. Eerst trekken ze onder anderen nog richting showcasefestival Ment Festival in Slovenië, gevolgd door een tour van tien dagen eromheen, ‘daarna willen we ons een weekendje op de heide verstoppen om nieuwe nummers te maken.’

Meer nieuwe muziek uit Nederland vind je in ons #hollandsenieuwe-dossier.
Neighbours Buring Neighbours speelt dit jaar op Grasnapolsky dat 6, 7 en 8 maart 2020 plaatvindt.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12