3voor12 Groningen

ESNS19: Chordify en Kraantje Pappie houden Groningse eer hoog tijdens Popgala Noord

Friezen pakken meeste prijzen tijdens award-show

Het nieuwe initiatief Popgala Noord deelt op de vooravond van ESNS in zeven categorieën awards uit. Groningen had meerdere genomineerden, waarvan uiteindelijk de muziekdienst Chordify en rapper Kraantje Pappie in de prijzen vielen. Friesland ging er echter met het leeuwendeel van de awards vandoor: drie van de zeven prijzen gingen naar onze westerburen.

Het evenement vond plaats in het Grand Theatre en vormt de aftrap voor ESNS. De avond verliep, zoals je van het Noorden mag verwachten, zonder poespas. De zeven prijzen gingen in een hoog tempo de deur uit terwijl afwisselend een artiest uit één van de drie provinciën voor vermaak zorgde. Zo waren onze eigen Marlene Bakker, die tevens genomineerd was voor beste artiest, de Frieze rapper Joost en het Drentse duo Tangerine opgetrommeld. Ook kwam Mulu op taalkunstige wijze een ode brengen aan het nieuwe initiatief. 

Groningen stond er goed voor met vele genomineerden. Uiteindelijk kreeg Chordify de award voor Beste Innovatie en werd Kraantje Pappie bekroond als Beste Artiest van 2018. Ook Drenthe ging met twee prijzen naar huis. Zo won singer-songwriter Isa Zwart de award voor Beste Talent en werd InterStage BV verkozen tot beste Technisch Leverancier. Onze andere buren wonnen drie awards. Met het Beste Poppodium voor Asteriks en Beste Festival voor Into The Great Wide Open stonden de provincies gelijk. De publieksprijs Beste Collega gaf de doorslag: Koen Haringa ontving de award mede voor zijn harde werk bij Asteriks, de Stadsoase en Mooiedingenmakers.nl.

Kraan kon helaas niet aanwezig zijn vanwege zijn optreden bij de Vrienden van Amstel Live, maar bedankte de aanwezigen via een videoboodschap. Hen wacht met ESNS een intensieve periode, dus lang bleef het publiek niet hangen. Met deze 'ode aan de lokalen' hebben organisatoren ESNS, POPgroningen, de drie provincies en vele anderen de lokale kunstsector hun verdiende aandacht gegeven.

Tekst: Milan Bos  Foto: ESNS

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12