3voor12 Gelderland

Gelderse Bokaal 2019 voor Dani Apeldoorn

Rapper Dani Apeldoorn (24) heeft de Gelderse Bokaal 2019 van Cultuurfonds Gelderland gekregen

Even Apeldoorn bellen? Dat is even Dani Apeldoorn a.k.a. Daniel Maksimov bellen. Hij heeft zijn thuisstad tot achternaam gemaakt en is naast rapper ook influencer en initiator van het talentontwikkelingsproject Passievrucht. Hij ontving de prijs voor zijn bijzondere inzet op cultureel gebied in het Koelhuis in Zutphen. John Berends, Commissaris van de Koning en voorzitter van Cultuurfonds Gelderland, reikte de prijs uit.

Talentontwikkeling
Dani heeft alles op eigen kracht gedaan. Met een studio aan huis, zijn eigen YouTube-kanaal en zijn docentschap Rap bij GIGANT Apeldoorn, heeft hij veel mensen weten te bereiken, zonder samenwerkingen te zijn aangegaan met grote gevestigde namen of deals. 

Dani Apeldoorn is gekozen uit drie nominaties. Aan de prijs is een bedrag van 5.000 euro verbonden. De andere twee genomineerden waren Amy Mabel Kimberly (Amy Croqué) en Xander van Soelen (Astrant Ede). Zij hebben een cheque van 1.000 euro ontvangen en kregen net als Daniel een coachingstraject uitgereikt door Cultuur Oost, omdat de onderscheiding als stimuleringsprijs wordt gezien.

De Gelderse Bokaal is een onderscheiding van het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland die elk oneven jaar wordt toegekend aan iemand die zich bijzonder heeft ingezet voor cultuur of natuur in deze provincie. De bokaal wordt elke twee jaar door een andere Gelderse kunstenaar ontworpen. Dit keer is het ontwerp van vGtO uit Arnhem; kunstenaarsduo Terry van Gurp en René Oudenhoven.

Het ontwerp is geïnspireerd op de wereld van urban arts en de activiteiten van Dani Apeldoorn. Het asfalt verwijst naar de straatcultuur, de passievrucht naar zijn eigen talentontwikkelingsproject onder die naam. Het zaad van de vrucht bevrucht de straat en de edelstenen verwijzen naar de bling bling.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12