DTRH17: De La Soul viert het gezelligste feest van de dag

Een tikkie belegen, dat wel

Ze spelen wel vaker met band, maar vanavond staat De La Soul wel heel erg groot op het podium. Hoeveel muzikanten zijn het? Een stuk of negen? Hiphop gaat Night of the Proms vanavond. En het werkt nog ook.

Het is een gekke situatie. De La Soul is onmiskenbaar één van de meest invloedrijke hiphopacts ooit, en tegelijk is er een hele generatie die hun belangrijkste albums niet gaat horen. Simpelweg omdat ze vanwege contracten uit een ander tijdperk niet op de streamingservices staan. Gelukkig ligt de gemiddelde leeftijd zo hoog vandaag, dat als de veertig- tot vijfenveertigjarigen worden opgeroepen zich te laten horen, het lijkt alsof de halve tent joelt. Ja, die hebben de hoogtijdagen nog meegemaakt.

Toch, je moet wel van een andere planeet komen als je de grote hits niet kent. Hits als ‘Me, Myself & I’ of ‘Ring Ring Ring’ staan bij iedereen in het collectieve geheugen gegrift. Tel daarbij op dat ze nog steeds met zichtbaar plezier op het podium staan en even soepel en verstaanbaar rappen, en je hebt een hiphopshow die ook mensen die niks met hiphop hebben kan overtuigen. Een beetje zoals Typhoon dat tegenwoordig ook kan. En die hele band? Vaak voelt het als een knieval, maar met de jazz-invloeden die ze altijd al hebben omarmd voelt het als een hele natuurlijke. Het voelt er misschien alleen een kleine beetje belegen door.

HET MOMENT:
Dat De La Soul buiten de hits niet zo goed bekend is, wordt nog duidelijker als de band het intro van Snoop Dogg’s ‘Drop it Like It’s Hot’ inzet. Het is zo’n beetje het grootste juichmoment van de set.

Alles van Down the Rabbit Hole vind je in het dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12