LL18: Spiritueel Sons of Kemet doet weer in jazz geloven

Keihard dansen op experimentele klezmerjazz

Sun Ra's 'Space is the Place' schalt over de speakers als Sons of Kemet zijn opwachting maakt in de X-Ray. Niet zo gek, want bandleider Shabaka Hutchings speelde geregeld in Sun Ra's legendarische Arkestra. Nu is hij zelf de reden dat de tent volstaat met alle jazzfans van Lowlands. 

De saxofonist is namelijk vaandeldrager van de nieuwe golf Londense jazzbands. Hutchings maakte al furore met The Comet Is Coming en Shabaka and the Ancestors en breekt nu dus definitief door met zijn Sons of Kemet. Dat doet het viertal met derde plaat Your Queen Is A Reptile, een conceptalbum waarop de Britse monarchen - naar een theorie van complotdenker David Icke - vergeleken worden met reptielachtige aliens en Sons of Kemet op zijn beurt nieuwe (zwarte) koninginnen voorstelt. 

Het is een ongewoon album van een ongewone band: Sons of Kemet bestaat naast Hutchings uit tubaspeler Theon Cross en twee drummers die geen van beiden het ritme bepalen. In plaats daarvan stuwen de boomlange Hutchings en zijn kompaan de band voort met hun percussieve blaaspartijen. De show begint nog relatief rechtlijnig met albumopener 'My Queen Is Ada Eastman', maar gaat daarna alle kanten op. Het publiek is soms even de weg kwijt in het polyritmische doolhof, maar als het zich hervindt danst de X-Ray harder dan die ooit op zulke 'moeilijke' muziek gedanst heeft. 

HET MOMENT: 
Ooit meegeklapt met een tubasolo bijvoorbeeld? Vast niet. Als zijn bandgenoten even het podium verlaten, krijgt Theon Cross het voor elkaar. Halverwege de tent wordt een jongen op de schouders gehesen, dolenthousiast over de gekste maatsoort die hij ooit hoorde. Als Hutchings & co. uiteindelijk weer invallen, stijgt de boel nog verder op. Space is the place, indeed

Volg Lowlands via ons dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12