PP19: Rowwen Hèze blijkt de stiekeme headliner

Nooit meer jaloers zijn bij beelden van het Liverpool-stadion

Voor mensen aan de zijlijn en van buiten Limburg was het nogal een onderwerp: waar zijn de echte headliners dit jaar? Op Pinkpop weten ze het: de echte headliner staat gewoon om 15.45 op het Noord podium. Ram en ramvol is het bij Rowwen Hèze, en er wordt al ingehaakt voor er een noot gezongen is.

Laoten veer duudelik zeen, eederein dea in Limburg is opgegreujd of dao woont, wit wie de show geit zeen. Die weiten elke noot en de joete teks mit te zénge. Dit is waat al dertig jaor op jeder sjuttefees gedrejt wird. En neet allein dao, auch op elke broelof, verjaordig en vastelaovend. De troanentrekker ‘De Neus Omhoeg’ heurs ze zelfs auch nog op begrafenissen. Rowwen Hèze is op jeder moment dao bie. Dus auch noe, tiedens fieftig jaor Pinkpop.

‘Leidingwater is op zijn lekkerst, als het nog even langs de brouwerij is geweest’ roept Jack Poels, voordat hij het ‘Code Geel’ verklaart en de meezinger over bier inzet. Bij wie de band niet zo verweven is in het DNA, is het ongelooflijk wat er gebeurt. Er hoeft maar een tempoversnelling te worden ingezet, of de suggestie van een meezing moment en liters bier vliegen door de lucht. En dan niet alleen op een moment, maar het halve nummer lang. En ondertussen wordt er uit volle borst meegezongen.

Nederlanders kijken wel eens jaloers naar een thuiswedstrijd van bijvoorbeeld Liverpool, als een heel stadion het met tranen in de ogen meezingt. Of als op Glastonbury Pulp zijn grootste hit zingt. Nergens voor nodig die jaloezie, hier kunnen we precies hetzelfde. In het Limburgs zelfs, terwijl maar maximaal zes procent van ons land het spreekt. Die zijn dan wellicht wel overtegenwoordig in Landgraaf, maar misschien is het ook wel zoals Rowwen Hèze zelf al zong: ‘Het is een kwestie van geduld, rustig wachten op de dag, dat heel Holland Limburgs lult’. Gaat niet gebeuren, maar je zou het haast geloven als je vandaag op Pinkpop was.

HET MOMENT
Natuurlijk gooien ze ‘Bestel mar’ er als afsluiter nog in. Alsof het nodig is, als je ziet hoeveel opgestapelde blaadjes bier de hele show boven de hoofden naar voren worden getild. Als verrassing duikt acteur Frank Lammers op. Een Brabander weliswaar, maar ook de regisseur van het toneelstuk over Rowwen Hèze. Hij mag nog een stukkie meezingen, en springt vervolgens gestrekt het publiek in.

Voor meer Pinkpop 2019 check je ons uitgebreide dossier

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12