LL18: Death From Above slaat keihard dood

Rockduo verantwoordelijk voor kakofonische gruisbak

Wie erbij was zal het beamen: Death From Above gaf eens een moddervuil en overweldigend optreden op het Rotterdamse Metropolis festival. Het debuut You’re A Woman, I’m A Machine (2004) was net uit, de damp sloeg van de drums, gitaar en de tent en de aanwezigen moeten er nog steeds van bijkomen. Er lag een mooie toekomst open voor dit Canadese duo.

Twee jaar later ging Death From Above uit elkaar.

De heren konden elkaar niet meer luchten of zien, zo scheen. Maar naarmate tijd vorderde zijn ze weer naar elkaar toegedraaid. Ondertussen zijn Jesse F. Keeler en zanger/drummer Sebastian Graigner twee albums verder. En een show op Lowlands 2018 dat in niets doet denken aan die branie-show in de jonge honden-tijd. Het is alsof ze het publiek in Biddinghuizen straf willen geven.

De band, tot voor kort bekend als Death From Above 1979, krijgt het voor elkaar om een hels kakofonisch gruisbakgeluid te creëren. Natuurlijk, de muziek moet smerig zijn: Death From Above is van de danspunk, van de in metaal gehamerde riffs. Bassist/keyboardspeler Keeler heeft ongetwijfeld een extra hypotheek moeten nemen om al die distortionpedalen te betalen. Maar het schuurgeluid van vandaag is hard en oerlelijk. Het wordt nergens bijgedraaid. Een ooit zo energieke band die snoeihard doodslaat in een grote Bravo-tent: dat is extra pijnlijk.

Met het vorig jaar verschenen Outrage! Is Now heeft Death From Above ook een stap richting een standaard rockgeluid gezet. Terwijl uit die metalen sound zoveel te halen viel. Maar het prijsnummer uit die debuutperiode - ‘Romantic Rights’ - wordt overgeslagen. Qua songmateriaal een luxe die Death From Above echt niet heeft.

HET MOMENT:
Gelukkig heeft de laatste plaat wel ‘Freeze Me’ opgeleverd, dat met een sterke hook de show eindelijk een schouderduw in de goede richting geeft. Dat comebacksingle ‘Trainwreck 1979’ daarna toch wordt vernacheld, doet daarna zeer. Death From Above heeft meer verloren dan het getalletje uit hun bandnaam.

Volg Lowlands via ons dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12