Muzikantenbond Ntb wil meer openheid BUMA/STEMRA

'Het principe dat de rechthebbenden centraal dienen te staan uit het oog verloren'

Muzikantenvakbond Ntb is niet blij met de misstanden die onlangs aan het licht kwamen bij auteursrechtenorganisatie BUMA/STEMRA. Onderzoek wees uit dat jarenlang creatief geschoven is met budgetten binnen de organisatie. Er zou geen geld verdwenen zijn uit het bedrijf, maar bepaalde budgetten zijn wel kunstmatig hoog gehouden, waardoor minder geld over bleef voor recht hebbenden.

Kern van het verhaal is de wettelijk afgesproken 15% van de inkomsten die BUMA/STEMRA mag besteden aan de eigen organisatie. In plaats van dat als een maximum te beschouwen, werd het eerder gezien als richtpercentage. Ntb schrijft in een uitgebreid bericht onder meer: 'Al met al schetst het onderzoek het beeld van een op voortbestaan van de organisatie zoals deze bestaat en niet op innovatie en efficiëntie gerichte organisatie, waarin het principe dat de rechthebbenden centraal dienen te staan, in ieder geval binnen een deel van de organisatie, uit het oog verloren werd.'

De muzikantenvakbond pleit voor meer openheid en zegt ook getwijfeld hebben over openbaarmaking van vertrouwelijke rapporten. 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12