BKS22: Merol is meer dan een one night stand

Popzangeres is een vroegpieker

‘Het is een droom om hier te spelen, een festival!’ Popzangeres Merol memoreert hoe haar vader haar als tiener meenam naar haar eerste festival en hoe leuk ze dat vond. Hij krijgt de favour vandaag terug, want hij is roadie van zijn dochter. Een cute momentje bij de vroege show van Merol, en ook een reminder dat zij drie jaar geleden - toen er voor het laatst festivals waren - nog niet veel meer leek dan een novelty-act met een paar hele leuke liedjes. Want ja, in 2019 won ze de Song van het Jaar met ‘Hou Je Bek En Bef Me’, maar tijd om te oogsten is er nu pas.

Merol heeft zich in de tussentijd ontwikkeld tot een volgroeide pop-act die alle archetypen van de moderne vrouw bezingt. De vrouw huilend om niks op de bank, de vrouw die zelf weet wat ze wil in bed, de vrouw die op haar dertigste nog geen kind, geen vriend (geen echte) en geen baan heeft, en dat eigenlijk wel best vindt. Mannen, dat zijn in Merol’s liedjes botte wezens die vooral met zichzelf en hun eigen verlangens bezig zijn (is ook zo). Maar om de een of andere reden is het juist dat type man waar de vrouwen in Merol’s songs als vliegen op een lamp op af fladderen. Ze bezingt het met spot (naar die mannen) én zelfspot, en juist dat maakt Merol zo charmant. 

Gek genoeg ligt het zwaartepunt van deze festivalset in de eerste helft. Al snel speelt ze ‘Hou Je Bek En Bef Me’ uit, de ondeugendste meezinger die je dit weekend gaat horen. Meteen daarop volgt het heerlijke ‘Bendronkenlaatme’, waarbij ze een love-pit catwalk creëert: ze gaat in haar bijna-niks-catsuit op in een vrolijke groepsknuffel. En daar is ‘Lekker Met De Meiden’ al, het doorbraakliedje dat vermoedelijk nog altijd het meest bekend is bij de gemiddelde festivalbezoeker. 

Het voelt toch een beetje als een premature ejaculatie, want in de tweede helft heeft ze dan naast een paar mindere nummers nog maar één echte troef in handen: ‘Vol’, ook al zo’n liedje over een arrogante maar razend aantrekkelijke flutgast. Da’s misschien het gebrek aan vlieguren op de festivals, want als we de eerste en tweede helft in ons hoofd gewoon omdraaien hebben we hier een prima popshow gezien. En nu dronken worden. ‘Bij jullie is het veel leuker dan backstage!’

HET MOMENT:
Dat komt natuurlijk diep, diep, diep in deze nacht, als in al die tentjes op de festivalcamping gefluisterd wordt: hou je bek en bef me.

Volg onze verslaggeving via het BKS-dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12