3voor12 Utrecht

De Helling gaat als eerste Nederlandse poppodium rookvrij

Rookruimte wordt kleinschalig podium

Binnen in De Helling even snel een sigaretje roken zit er niet meer in. Vanaf de start van het nieuwe culturele seizoen doet het Utrechtse poppodium de rookruimte in het cafégedeelte in de ban, waar een nieuw kleinschalig podium voor in de plaats komt. Daarmee is De Helling het eerste rookvrije poppodium van Nederland.

Goed voor de gezondheid, natuurlijk. “Maar het plan kwam vooral voort uit ruimtegebrek”, vertelt Frank Brouwer van De Helling. “We wilden het cafégedeelte al een tijd een flexibeler inrichten, maar er was simpelweg niet genoeg ruimte.” Toen het Gerechtshof Den Haag dit jaar stelde dat rookruimtes in horecagelegenheden verwijderd moeten worden, was voor De Helling de kogel door de kerk: bij de herinrichting gaat de rookruimte weg. “Daarnaast is het fijn dat we het personeel voortaan niet meer hoeven bloot te stellen aan rook.”

En hoe zit het dan met rokende muzikanten en bezoekers? “Buiten roken mag gewoon. Het voordeel van De Helling is dat je binnen een paar stappen van de zaal bij de ingang bent.”

De reacties op het nieuws zijn tot nu toe overwegend positief, merkt Brouwer. “Tuurlijk zullen er mensen zijn die het jammer vinden, maar genoeg mensen zeggen ook dat ze blij zijn dat ‘dat smerige hok’ weg is. En ik vind ook dat je er eigenlijk niet meer omheen kan anno 2018. In restaurants mag je toch ook niet meer binnen roken?”

Ondanks deze beslissing neemt De Helling niet de rol van anti-rook-pionier op zich. “We nemen niet het voortouw om te zorgen dat alle poppodia rookvrij gaan, maar we hopen wel altijd te inspireren. Laat vooral van je horen als er vragen zijn.”

Met de verwijdering van de rookruimte is er plaats gemaakt voor een nieuw podium in het café. Mede door deze toevoeging kan De Helling een breder programma aanbieden. Onder de naam ‘OPEN’ organiseert het poppodium vanaf oktober gratis toegankelijke avonden, waar opkomende artiesten, lokale samenwerkingen en allerhande uiteenlopende activiteiten de ruimte krijgen.

Het nieuwe cafépodium wordt voor het eerst gebruikt tijdens festival ‘HE:LEEN | Expeditie Rotsoord’ op zaterdag 15 september.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12