3voor12 Utrecht

Black metal duo Nevel presenteert tweede album

Leven is een vijfenveertig minuten durende track met veel variatie

Utrecht heeft een vruchtbare black metal scene waarin de muzikanten vaak in meerdere projecten tegelijk spelen. Eén van die projecten is de atmosferische black metal band Nevel, die op 26 juli zijn tweede album Leven heeft uitgebracht. Nevel bestaat uit Galgenvot (gitaar, teksten, bas, zang, speelt ook in Wrang) en W. Damiaen (bas, drum, zang, synthesizers, speelt ook in Laster en Verval). Leven bestaat uit één vijfenveertig minuten durende track waaraan de beide bandleden af en aan vijf jaar hebben gewerkt.

Binnen het vijfenveertig minuten durende nummer is er veel muzikale variatie. ‘Leven’ gaat van meer klassieke black metal met felle riffs en krijsende zang naar tragere, slepende stukken naar ambient en bijna symfonische delen met piano en strijkers naar een orkestrale finale met blazers. In een interview met het bekende Amerikaanse heavy metal magazine Decibel leggen Galgenvot en W. Damiaen uit hoe Nevel afwijkt van hun andere projecten. “Met elke verzameling individuen verandert de dynamiek in brede zin: wat je doet, hoe je werkt, de muziek die je schrijft etc. Deze samenwerking is anders dan onze andere projecten in de zin dat die ook weer van elkaar verschillen.“

“We proberen de grenzen van ons geluid nog extremer te verleggen dan we in onze andere bands doen als het gaat om een intense, dichte, spookachtige atmosfeer. De nummers zijn meestal vrij lang en de riffs leunen veel op deze gelaagde, lange akkoordprogressies. Nevel is één van de weinige projecten waaraan we alleen met ons tweeën werken, wat het tot een unieke mix van onze persoonlijke muzikale stijlen maakt.” Hun debuutalbum Teloorgang bevatte nog drie tracks maar voor Leven wilden ze iets nog extremers doen dan eerder, één track van 45 minuten dus.

Thematisch gaat Leven over “in het reine komen met het tragische, vaak zinloze lijden en de hopeloosheid van het leven. Over de vreselijke dingen waaruit het leven bestaat maar ook over de wilskracht om desondanks voor iets groters te vechten, zodat er hopelijk iets beters uit de as zal herrijzen. Om zin te vinden in het dragen van het lijden en het uiteindelijk overwinnen, om in staat te zijn het leven te omarmen.” 

Leven is te verkrijgen als 6-panel digipack via Babylon Doom Cult Records en via bandcamp.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12