Nieuwe Sufjan Stevens: ode aan legende Tonya Harding

Het meeslepende verhaal achter de Amerikaanse 'sweetheart with a dark twist'

Het leek wel of de koning van de kerstalbums deze laatste paar maanden van het jaar haast heeft. Twee weken terug bracht hij nog het album The Greatest Gift uit, vol outtakes, remixes en demo's van de Carrie & Lowell plaat. Daarnaast maakte hij drie nummers voor de soundtrack van de film Call Me By Your Name, die ook dit najaar uitkwam. Vandaag kwam de single 'Tonya Harding' uit, over het leven van de Amerikaanse kunstschaatsster. En dat is nogal een verhaal.

Harding was niet van hoge komaf en dat 'white trash' imago maakte het haar moeilijk om door te breken in de verfijnde sport. Met een techniek die eerder atletisch was dan elegant, zorgde de U.S Figure Skating Association ervoor dat ze twee keer zo hard moest werken voor het gewilde resultaat dan haar medeschaatssters.
In 1994 werd een van die medeschaatssters - Nancy Kerrigan - gevonden met een ernstige verwonding aan haar been. Alle ogen waren gericht op Harding en haar man Jeff Gillooly, die volgens het FBI onderzoek iemand hadden ingehuurd. Ze moest haar gouden medaille inleveren, mocht nooit meer schaatsen, terwijl ze zichzelf altijd onschuldig pleitte.
Na dat debakel heeft Harding nooit opgegeven: ze is het boksen ingegaan, zat in de band the Golden Blades, racete in vintage racewagens, en heeft zelfs videomateriaal gelekt van haar huwelijksnacht. Celebrity sex tapes avant la lettre.

Best een levensverhaal dus. In een interview vertelt Stevens over het schrijven van dit nummer. Het begon met een onbezorgde track, maar tijdens het schrijven ontdekte de zanger dat er meer schuilt achter het personage. 'In the face of outrage and defeat,' gaat Stevens verder, 'Tonya bolstered shameless resolve and succeeded again and again with all manners of re-invention and self-determination.' Een echte Amerikaanse legende.

Hollywood dacht er blijkbaar hetzelfde over, want deze week komt de film I, Tonya uit, waar de focus ligt op haar geweldadige moeder. Op Tumblr liet Stevens weten dat hij het nummer had aangeboden, maar er was helaas geen ruimte meer in de soundtrack. Zonde, want dit relaas is een ode die er prachtig bij zou passen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12