Pinkpop 2017: Alma almaar beter naarmate show vordert

Sympathieke Finse amuse op Bieber-dag

Quizvraagje: Hoeveel Finse acts stonden er ooit op Pinkpop? ‘Slechts drie’ is het antwoord: Gothic rockband HIM, poprockband The Rasmus en vandaag popzangeres Alma. Waar de Zweden sinds ABBA voor pop staan, houden de Finnen meestal meer van hardrock. De 21-jarige Alma wil het tij keren en opent deze Bieber-dag met Pop, hoofdletter P.

Al brengt Alma ‘Pop’, de band doet er alles aan om ‘Rock’-stoer gevonden te worden. De drie bleke jongens op drums, percussie, gitaar en elektronica achteraan geven het geheel een band-feel. Tweelingzusje en mede-zangeres Anna-Livia draagt een rockshirt, en heeft net zoals Alma fluoriserend geel haar. Gemiste kans voor een roze variant vandaag.

Hoewel ze zo nogal opvalt, moet Alma het niet van haar uiterlijk hebben. Meer van haar catchy nummers, haar persoonlijkheid en haar inzet. Het is hard werken voor een publiek dat haar eerste grote Finse hit 'Karma' niet kent. “Hou je biertje maar omhoog” is ook geen slimme poging tot publieksparticipatie, de meesten hebben de biergerechtigde leeftijd nog niet behaald.

Even lijkt de ijsberende Alma een sof te worden. Een cover inzetten is dan vaak de remedie. Alma (bouwjaar 1996) kiest voor ‘No Scubs’ (releasejaar 1999) van TLC, met alleen haar gitarist. Zingen kan ze. Maar slechts weinigen kennen het nummer nog.

Maar de redding is nabij: met de hitreeks 'Dye My Hair', haar nieuwe 'Chasing Highs' en 'Bonfire' van de Duitse DJ Felix ‘Ain’t Nobody Jaehn', waarvoor ze de vocalen verzorgde, krijgen Alma en haar zus de zaal toch aan het meeklappen.

Het Moment:
Wanneer de telefoons toch nog omhoog blijken te kunnen bij haar lijflied 'Dye My Hair'. Dat kennen de Limburgers blijkbaar via streaming of de Duitse radio, waar het nummer wel een hit was. Een zucht van verlichting voor Alma, die daarna veel meer zelfvertrouwen toont. Alma Winehouse, naar haar grote voorbeeld Amy, zal ze niet worden. Maar meer Finse pop? Goed idee!

Volg Pinkpop op de voet met onze livestream en het dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12