Engelse regering weigerde visumdeal voor tourende muzikanten

Britse muziekscene in rep en roer na Brexit-onthulling

‘Wow. Spineless fucks. Wow….’ Dat was de reactie van Radiohead-frontman Thom Yorke op de onthulling van de Engelse krant The Independent dat een visumdeal voor tourende muzikanten niet door Brussel, maar door Londen is geweigerd. Engelse muzikanten hebben door de Brexit sinds 1 januari een probleem: ze moeten voor elk afzonderlijk EU-land een visum aanvragen, wat administratieve rompslomp en veel kosten met zich meebrengt. Ook moeten ze van tevoren bij de douane aangeven welke apparatuur ze meenemen.

Tot nu toe werd gedacht dat de EU zich niet flexibel wilde opstellen tegenover Engelse muzikanten, maar bronnen dichtbij de onderhandeling vertellen The Independent dat het andersom is. Waarom, zou je zeggen? Omdat een toezegging vanuit de EU ook een omgekeerde toezegging zou moeten betekenen voor EU-muzikanten die in Engeland willen optreden. Ook voor hen geldt dat ze een visum moeten aanvragen, moeten bewijzen dat ze spaargeld hebben en een bewijs van optredens moeten overleggen. Daarmee staan EU-muzikanten nu op gelijke voet met artiesten van buiten Europa. Volgens de bronnen wilde de EU een uitzondering maken tot 90 dagen, maar het lijkt erop dat dit botste met het strenge immigratiebeleid dat de kern vormt van het Brexit-beleid.

Wat dat precies betekent voor de invloed van de Britse popmuziek op het Europese vasteland is natuurlijk nog moeilijk te zeggen. Gaat het voor nieuw talent moeilijker worden voet aan de grond te krijgen in bijvoorbeeld Nederland? Zullen ze zich meer op het eigen land richten? Ingewikkelder en kostbaarder wordt het sowieso. Recent tekenden daarom ook meer dan 200.000 mensen, waaronder veel muzikanten, een petitie voor een uitzondering voor tourende muzikanten.

Nog beter begrijpen wat de enorme impact van de Brexit is voor muzikanten uit het VK? Howard Goodall legt in deze Machine-aflevering vanaf 39:10 min. helder en stap voor stap uit waar Britse muzikanten nu tegenaan lopen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12