ESNS18: TRAUDES op standje beukorkest

Bak energie verdringt de funk

Gebrek aan energie kan TRAUDES niet worden verweten. De muziek gaat aan en frontman Benjamin Traudes loopt met constante bloeddorst over het podium. Dit is een band met de wind mee. Debuutsingle ‘BACK DOWN’ heeft in vier maanden meer dan een half miljoen Spotify-streams gescoord. Het is de 5-sterren track bij Radio 2 en TRAUDES is ook nog eens als eerste 3FM-talent van 2018 verkozen. ‘BACK DOWN’, in de hoek van Chef'Special, is made for the radio. Catchy, energiek, een dikke rij hooks, funky. Maar op Noorderslag krijgt het het publiek een andere versie te horen.

Waar heeft TRAUDES voor gekozen?
De frontman vraagt of het publiek een beetje van hiphop en disco houdt. En het is ook de bedoeling dat TRAUDES die disco-kant heeft, maar vanaf seconde nul is het gezelschap zodanig hard en versneld aan het rammen, dat het zeker niet funky wordt. Alles gaat voluit: de drums, de elektrische gitaar die het liefst giert, en voornamelijk Benjamin Traudes zelf, want hij is venijnig opgefokt. Hij is, met strakgekamde haren, de gast die je in de dorpsdiscotheek geen verkeerde blik moet gunnen omdat hij je aanvliegt. TRAUDES heeft een overdrive die gewoonlijk is bedoeld voor de euforische staart van een nummer, maar die nu non-stop wordt aangehaald.

Non-stop?
Nou, bij afsluiter ‘Amsterdam’ mag adem worden gehaald. Dan horen we opeens hoe goed en gelaagd Frederieke Kroone kan zingen zonder die geluidsmuur achter haar. En komt ook het talent van de frontman aan het licht. Opeens blijkt hij een Matthew Bellamy-achtige kopstem te bezitten. Kraakhelder, erg overtuigend. Hij switcht ook makkelijk in stijlen, vooral afkomstig uit de niet al te credible archiefkasten van de nineties. De energie van TRAUDES komt over, maar als de band, die elkaar heeft ontmoet op het conservatorium, volgende week de EP CRLS & GRLS presenteert, kan het echt wat sexyer klinken, wat minder standje beukorkest.

Meer Noorderslag? Check hier ons dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12