3voor12 Leiden

A kind of magic

De maandelijkse mijmeringen van Jan Stroomer

Er werd mij onlangs tijdens een interview gevraagd waarom ik met The Stream twaalf reeds bestaande liedjes opnieuw had opgenomen. We hadden ze immers toch al 'ns opgenomen? Waarom zou je dat hele proces herhalen, als er al een goede studioversie van de track bestaat? Een zeer terechte vraag, die het volgende antwoord opleverde.

In de studio kan je op veel manieren produceren. Kortweg vindt alles uiteindelijk plaats binnen deze uitersten: Muziek wordt enerzijds samen of anderzijds apart gespeeld.
Bij popmuziek wordt er vaak gebruik gemaakt van overdubs, wat betekent dat er deels of geheel apart wordt ingespeeld. De losse sporen van alle instrumenten bevatten dan alleen het desbetreffende instrument. Er klinkt op de achtergrond geen enkele medespeler. Het “samenspel” wordt dan gevormd, of geproduceerd, door het stapelen van de verschillende sporen.

Deze manier van opnemen werd met name vanaf de jaren '70 populair. Het geeft veel ruimte voor experiment en bewegingsruimte, zelfs tijdens de fase van de daadwerkelijke opnames.

De tegenhanger is natuurlijk een opname waarin alle muzikanten simpelweg tegelijk worden opgenomen. Er is dan veel minder nabewerking mogelijk. Maar, je kunt op deze manier wel magie vastleggen. Samenspel kan namelijk echt magisch zijn. En dan is het ineens niet meer erg dat er wat drums klinken in de microfoon van de piano. Sterker nog, het lekken van geluid werkt als toverlijm voor de verschillende partijen.

Vorige week kon ik eindelijk een studiosessie afmaken, die door corona al maanden verzet was. Het waren strijkers. Het samenspel daarvan kan je niet met keyboards, midi of plug-ins nabootsen. Die magie moet je live in de studio hebben, vastleggen en dankbaar zijn dat je er bij mag zijn.

En dat brengt me terug bij de tracks die dit jaar uitkomen. Veel daarvan waren destijds met overdubs opgenomen. Maar in de heropnames klinkt het samenspel en voel je de magie daarvan.

Toch wil ik afsluiten met dat ik wel erg uitkijk naar alle lock-down ep's en albums, die nu op afstand en dus laagje voor laagje gemaakt worden. Ik ben benieuwd of het verschil hoorbaar zal zijn, en of dat een ander gevoel brengt bij het publiek.

 

 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12