Pinkpop 2017: Het kleinste podium is nog net te groot voor Declan McKenna

Piepjonge Brit nog net te jong

Opeens was ie er, in januari. Zijn single megahit op 3FM, dé show van Eurosonic en dat terwijl zijn debuutalbum pas net is aangekondigd voor eind juli. Die vliegende start begin dit jaar leverde hem al wel een boeking op het kleinste Pinkpop podium op. 

Die Nederlandse doorbraaksingle, ‘Isombard’, wordt letterlijk met open armen ontvangen vandaag. Een handjevol fans gilt het uit als ie halverwege de set wordt ingezet. Om later bij de nog grotere hit ‘Brasil’ er nog eens een schepje boven op te doen. Ze zijn er dus wel, de fans die zijn muziek kennen. Het zijn er alleen niet zo veel.

Het ligt niet aan de liedjes van de piepjonge Brit. Elk nummer heeft wel een goede radiohook of zo’n refrein dat precies goed valt. Neem die hitsingles, of ‘Paracetemol’; een plotseling ingetogen nummer, met een slepend orgeltje en een melodie die zo uit de beste Vampire Weekend ballads lijkt te komen. Nonchalante en toch barok, zoals niet veel het kunnen maken. En dan wordt die track live halverwege nog omgegooid door een stuiterende gitaar ook. Dat het niet zo goed werkt vandaag, ligt ook niet aan de piepjonge band. Het is ook niet alsof z'n band gemakzuchtig is. Iedereen speelt volle bak en ze hebben er zelf nog een bak styling overheen gegooid: het thema is glitters. 

Ze zijn alleen nog echt te groen om zo'n tent vol toevallige voorbijgangers aan te kunnen. Zulke hits op zo’n jonge leeftijd, het is natuurlijk jaloersmakend, maar kan er ook voor zorgen dat de verwachtingen en gemaakte kilometers uit elkaar komen te liggen. En dat kan zelfs een ontwapenend charmante McKenna niet verhullen. Was dit een kleine clubshow geweest, dan hadden ze het dak eraf gespeeld. Maar Stage 4 blijkt vandaag nog net te groot. 

Het moment:
Tijdens 'Brasil' laat McKenna zich opeens gaan. Zittend met zijn reservegitaar, de snaren van zijn andere zijn al gesneuveld, freakt hij de laatste seconden van de show nog even vol met spacy noise. Of ze het nou leuk vinden of niet, hij heeft opeens iedereens aandacht. 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12