steun 3voor12
3voor12 Gelderland

#4df18: Diggy Dex preekt voor een volle Stevenskerk

Persoonlijke verhalen voelen toepasselijk

De nachtburgemeester van Nijmegen, Angela Verkuijlen, stelt Diggy Dex nog even wat vragen en ondertussen nemen de bandlenden allemaal hun posities in. Een pianist, twee gitaristen, een bassist, een vocalist en een drummer. Als afsluiting van het interview vraagt Angela wat het publiek kan verwachten van Diggy. “Snoeiharde metal”, beantwoordt de rapper grappend. Een rapper in de kerk? Het klinkt misschien niet als een logische match, maar het klopt allemaal wanneer de 38-jarige Koen Jansen en zijn band de eerste paar tracks voordragen.

Diggy Dex begint rustig. De instrumenten staan niet luid, maar hard genoeg. Als het publiek hard applaudisseert, kun je de vocalen al niet meer verstaan. Gelukkig wisselen Diggy en het publiek elkaar af. Koen is een echte verhalenverteller. Elke keer als een nummer begint krijgen de mensen eerst een stukje informatie. Hij vertelt ze over surfen, het vaderschap, zijn eigen vader, terrorisme en zijn vorige optreden in de kerk, voor slachtoffers van MH17. Deze verhaaltjes voelen toepasselijk in de Stevenskerk, ze lijken net kleine preekjes.

De band speelt beheerst. De drummer drumt strak, maar vooral ook ingehouden. De gitaristen klinken af en toe net als violen, met hun effectpedalen. De piano is niet hard, maar weet vooral aan te sluiten bij de stem en emotie van de rapper. Diggy rapt over zijn vader. Over hoe hij zelf niet moet wachten met dingen zeggen, voordat het te laat is. De overvolle kerk is stil. De uitvoering van ‘Straks Is Het Te Laat’ is puur, confronterend en de zaal beantwoordt het met een luid en lang applaus.

HET MOMENT:
Diggy Dex legt de zaal uit waarom hij is begonnen met rappen. Middenin dit verhaal vertelt hij over een van zijn eerste ervaringen met Nederlandse hiphop van de Osdorp Posse. In de kerk citeert hij: “Ik zat in tram vijf en mijn lul stond stijf, want naast me zat een lekker wijf.”

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste tips, recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland