LL23: Pompeblêden of verzuipen met Joost

Alpha-mayhem in de vroege middag

Een Lowlands-bezoeker kan ervoor kiezen om het festival rustig te beginnen. Versgetapt biertje, zonnetje, een podium op afstand. Wat natuurlijk ook kan: je met z’n allen onderdompelen in de Alpha-mayhem bij de opener op de vroege vrijdagmiddag en gegarandeerd opgaan in een mospit. Want moshpits, die zijn er met velen. Joost heeft iedereen in zijn hand.

Het is geen milliseconde saai. Een team aan klassiek geklede mimespelers doet mee met karaoke-Billy Jean en karaoke-Sweet Dreams, het volgestroomde veld wordt meteen in een blender geflikkerd met ‘Ome Robert’ en ‘Wachtmuziek’ dat halverwege in de sped-up versie overgaat terwijl de gabbers hakken op de visuals. Rechts op het podium schildert Daan Koens live een kunstwerk dat hij op het eind omhoog houdt. Volksmenner Joost Klein blijft het publiek opjutten. Zijn naam wordt gevraagd en ongevraagd gescandeerd. Joost heeft de Alpha binnen een uur volledig veroverd.

De open zenuw is altijd aanwezig. Joost pakt zijn meest kwetsbare emoties en katapulteert het door een kermis aan geluiden, langs rap, Crazy Frog en hardstyle. Hoe verder de set vordert, hoe meer hij zijn eigen werk uit het oog verliest. ‘Fryslân Bop’ vliegt uit de bocht in de tiende versnelling, zijn succesvolle Otto Waalkes-bewerking ‘Friesenjung’ wordt bruut afgebroken alsof de stroom uitvalt. Hier draaft Joost teveel door in zijn manie. Hij heeft dan overduidelijk meer zin in Vieze Asbak, die inclusief bivakmuts op het podium meefeest. Joost mikt op geregisseerde wanorde, met zijn eigen visuals op de achtergrond. Aan deze show is hard gewerkt.

HET MOMENT
Bij de aankondiging van ‘Florida 2009’ komt een vrouw groot in beeld. Tránen, nog voordat een noot is gespeeld. Joost Klein is vanaf het meegebrachte bed te horen met een Friese vlag over zijn hoofd. Als zijn stem breekt gaat er een collectieve slik door het publiek. Die vrouw in beeld is niet meer als enige betraand.

Volg Lowlands het hele weekend via onze livestream en kijk op zaterdag- en zondagavond alle hoogtepunten in de Lowlands-uitzendingen op NPO 3

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12