PP18: Alan Walker maakt een buiging naar zijn overleden meester

Wanneer wordt dance op Pinkpop weer alternatieve popmuziek?

Pinkpop is een festival met twee gezichten. Aan de ene kant is er de ‘ouderwetse’ alternative voor de oude garde, aan de andere kant de mainstream pop voor de volgende generatie. Waar past dance in dit plaatje? Jammer genoeg alleen in het tweede segment. Voor Pinkpop heeft dance tragisch genoeg niets meer met alternatieve popcultuur te maken, het is vermaak, een confetti cumshot net voor de headliner start. In een paar jaar ging het van Justice naar Paul Kalkbrenner naar Robin Schultz en gisteren de zintuigenkermis van Oliver Heldens. Het is niet anders. Maar vanavond laat Alan Walker zien dat zo’n mainstream set ook best smaakvol kan.

Alan Walker is een 20-jarige Brit die al op 16-jarige leeftijd doorbrak. Inmiddels heeft hij een hele batterij hits en volwassen producties bij zich, met een bescheiden LED-rand om zijn stage en futuristische blockbuster visuals. Dat gedoe met die zakdoek voor zijn gezicht zij hem vergeven. Walker is een leerling uit de Avicii school. Zijn tracks zijn redelijk kalm, met heldere vocalen. Bedoeld voor de radio en voor kledingzaken, maar in zijn set zet hij ze net wat vetter aan. De tracks van anderen matchen goed met zijn eigen sound - van Coldplay tot Drake - maar het zijn toch elke keer weer zijn eigen hits die in het middelpunt staan. 

Dan vliegt ie toch uit de bocht. ‘Seven Nation Army’ mondt uit in een ‘alle Duitsers zijn homo’ momentje, en als ie daarna ook nog een Bon Jovi-klassieker ver-EDM’t is de hooligansfeer compleet. Heeft ie niet nodig, maar misschien maakt ie er wel juist ruimte mee voor zijn eigen melancholische tracks. Feit is dat de tent uitpuilt voor hit ‘Faded’, terwijl Foo Fighters al begint.

HET MOMENT
Even nog die ode aan de overleden held Avicii, wiens anthem ‘Without You’ gezegend wordt met een paar zalvende worden. Avicii stond hier zelf een paar jaar geleden, en toen ging het overduidelijk al niet goed met hem. De set die Alan Walker hier neerzet is eigenlijk wat je destijds ongeveer van Avicii gehoopt had.

Pinkpop dossier

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12