LL18: Nils Frahm omhelst je met duizend droomklanken

Een uur lang luchtschilderen met warme kleuren

De Berlijnse Nils Frahm beleeft een goed jaar in Nederland. Hij verkocht Paradiso driemaal uit, had een goede spot op het Down The Rabbit Hole-festival en staat vandaag in de Bravo-tent op Lowlands. Hij heeft het podium niet zomaar gevuld, het is een verplaatsing van een studio. Frahm beweegt tussen een rijk scala aan klavieren, een wandeltocht tussen vleugel, harmonium, Rhodes en meerdere synths. Het is muziek waarin het publiek moet zinken, waarvoor de praatbehoefte moet worden uitgezet en de concentratie aan. In de Bravo gebeurt dat grotendeels. Er vindt al snel een schifting plaats. Wie blijft, kan rustig dromen.

De artiest zal vaker dromen hebben veroorzaakt. Frahm is de uitgelezen vuller van de mateloos populaire playlisten gericht op slaap, rust, conversaties met een vriendin en een Chai Tea Latte erbij. Verstilde muziek om vooral geen aanstoot aan te nemen. Het klopt; Frahm luistert alleen naar het engeltje op zijn schouder. De klanken die hij speelt zijn allemaal lief voor elkaar. Maar het is ook een rijke wereld die Frahm optrekt.

De Duitser bouwt geduldig op in zijn toetsenlab. Met een pincet bijna. Op de schermen is in close-up te zien hoe elk draadje wordt ingeplugd, elke toets wordt aangeslagen, elk hamertje het juiste zachte tikje geeft. De klankentapper beweegt van het neoklassieke naar de ambient en minimal en integreert ze: zorgvuldig laat hij een bas in de ketel van melodieuze klanken dopen. De Duitser met hip petje en Adidasjes deint ritmisch mee met zijn geluidenzee. Waarin hij ook koorzang laat doorklinken. Knap blijft hij stapelen, tot het warme bad helemaal gevuld is.

HET MOMENT:
Natuurlijk is Frahm het vriendelijkste jongetje van de klas. Er zit geen dissonant in zijn muziek. Nooit wringt het. Zijn laatste album heet zelfs All Melody. Al die niets-aan-de-hand-playlisten kunnen ook als belediging worden opgevat. Maar Frahm verdient het om van dichtbij beluisterd te worden. Er zit een rijkheid in zijn subtiliteit. Frahm schildert een erg zorgeloze heldere hemel, maar weet wel de juiste lagen te combineren tot de ultieme kleur blauw ontstaat.

Volg Lowlands via ons dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12