FTM: Zoon Ridouan Taghi betrokken bij releases Boef en Lijpe

Onthulling volgt op arrestatie Faissal in Dubai

Faissal Taghi, de 22-jarige zoon van de opgepakte crimineel Ridouan Taghi, gebruikte volgens het OM onder meer het platenlabel El Chapo Productions om geld wit te wassen. Dat concluderen Follow The Money en RTL Nieuws na gezamenlijk onderzoek van documenten rond de aanhouding van Faissal, eerder deze maand in Dubai. Na de arrestatie van Ridouan Taghi (hoofdverdachte in het Marengo-proces) zou zijn zoon de organisatie vanuit het Midden-Oosten geleid hebben. Sinds 2016 was hij betrokken bij het label, dat onder meer een releases van Boef, Lijpe en Ismo uitbracht en hun clips financierde.

El Chapo Productions (vernoemd naar een Mexicaanse drugsbaron) is niet het vaste onderkomen voor de artiesten. Zo brengt Lijpe de meeste van zijn muziek uit bij Top-Notch en is Boef getekend door Sony Music. Volgens FTM financierde El Chapo in 2016 de clip van ‘Lauw’, de meest gestreamde track van het doorbraakalbum ‘Gewoon Boef’. Zo zou onder andere een Lamborghini gehuurd zijn, en het logo van het productiebedrijf is te zien in de clip. Ook krijgt Faissal (bijnaam: Putin) een shoot-out van de rapper. Later bracht Boef samen met Ismo en Lijpe de track ‘Wie Praat Die Gaat’ uit op het label. De titel van die track verwijst naar een gulden regel binnen de kringen van Taghi: wie met de politie praat tekent zijn doodvonnis.

Het uitgebreide verhaal komt een paar weken na een soortgelijk artikel in een Zweedse krant. Daar vertelden meerdere bronnen binnen criminele organisaties dat geld witgewassen wordt door middel van fake streams op Spotify, een tot dan toe onbekende vorm van ondermijning. Het nieuws ging de wereld over en deed de vraag rijzen of zoiets ook in Nederland voorkomt. Het management van Lijpe heeft niet op het artikel van FTM gereageerd. De zaakwaarnemer van Boef laat weten: ‘Boef is een artiest die jarenlang muziek uitbrengt onder verschillende labels en verder is hij nergens van op de hoogte.’

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12