LL19: Willem bezingt het zwarte gat in een wit pak

Emotionele solo-show van Opposite

Vrijdagnacht, een uur. Na lang wachten draait het podium van Sexyland dan eindelijk om. Daar staat hij: Twan, Big2, de helft van The Opposites. In een wit judopak (met witte band) in een babybadje. Hij komt er een nummer zingen van zijn nieuwe album Twan In Nood, vertelt hij, om vervolgens met zijn tong in zijn wang ‘Houten Pak’ te brengen. Hilarisch natuurlijk in die setting, waar iedereen al uren barst van de knaldrang. En nog maar eens een reminder wat een onwaarschijnlijke breuk met het verleden het album Man In Nood (dus, niet Twan In Nood) is dat Willem dit jaar uitbracht.

Heel af en toe lieten The Opposites best iets zien van wat zich achter de schermen afspeelde. De druk, de vermoeidheid, de verleiding van het grote zwarte beest van de nacht. Maar de liveshows van het duo draaiden toch vooral om knallen, het was een groot feest. De show die Willem hier vanavond brengt focust alleen op de zwarte kant. Daarbij gaat hij gekleed in een wit pak (geen judopak natuurlijk) en laat hij zich omringen door een volledig wit geklede band die minimalistische, elektronische producties speelt.

Of dat binnenkomt op de vroege zondagmiddag? Wat denk je zelfs? Er staan hier reuzen van kerels traantjes weg te pinken bij Willems relaas over hoe hij hulp weigerde aan te nemen bij zijn depressie. Over hoe hij en zijn vriendin toch in de val trapten die veel jonge ouders kennen, hun jeugd ineens weg, geen aandacht meer voor elkaar. Ze horen hoe Willem zich afvraagt waarom hij toch zo’n slechte vader is, en hoe hij virtueel in gesprek gaat met zijn eigen vader. Een gesprek dat eigenlijk nooit echt heeft plaats gevonden, omdat dat nu eenmaal zo gaat.

Het is bepaald geen lichte show, dit. Is het niet te pathetisch, al die expliciete zorgen achter elkaar? Zo direct, zo zonder mooidoenerij. Je zou denken dat het beter is om twee, drie van deze emotionele tracks te sandwichen tussen de ‘fun’ in een energieke set. Maar zo te zien aan de bomvolle Bravo werkt juist de rechtlijnige keuze die Willem maakt hier goed. De rapper pakt de ruimte en de rust om alles te vertellen wat hij kwijt wil, en de volle tent luistert.

HET MOMENT:
Toch nog een Opposites nummertje, natuurlijk ‘Sukkel Voor De Liefde’. De meest kwetsbare Opposites single roept de meeste herkenning op bij het publiek en zorgt zowaar voor een meezingmomentje.

Meer #LL19 in ons dossier vol voorpret, interviews, recensies, en sfeervideo's!

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12