PP22: IDLES brengt eendracht met blauwe plekken

Britse punkrockband walst aardig over Landgraaf heen

Goed beeld: IDLES-zanger Joe Talbot staat al een paar minuten geagiteerd te ijsberen over het podium. Wie is die clown, zie je hem denken terwijl hij naar Danny Vera aan de overkant van het veld tuurt. Daddy Vera? Never heard of him. Daarna heeft de agressieve Britse punkrockband welgeteld één liedje nodig om een kettingbotsing te veroorzaken. ‘Are you ready to collide? Are you ready to look after eachother?,’ briest Talbot in ‘Car Crash’. Nou ja, eigenlijk niet, maar toch splijt het eerste vak in tweeën om een alleraardigste wall of death te doen. Om nog eens wat olie op het vuur te gooien, maakt de ene gitarist ook maar een sprintje het publiek in. En ja hoor, met instrument nog vastgeklampt doet hij een serieuze crowdsurf tot halverwege het voorvak. In het immigranten-anthem ‘Danny Nedelko’ gaat die andere gitarist - de weirdo met z’n baard en vrolijke ninetiesjurk - zelfs op de handen van het publiek staan. Behoorlijk wankel, maar daar heeft-ie schijt aan.

Dat was altijd al de boodschap van IDLES: blauwe plekken en bloedlippen, maar dan wel als broeders. Als je verzeild raakt in de moshpit, dan pak je elkaar op. We zijn allemaal gelijk, er is alleen maar liefde. Zo zagen we IDLES al heel wat festivaltenten binnenstebuiten keren (en dan vooral Lowlands en Down The Rabbit Hole), maar zijn ze niet wat te edgy voor dat grote open Noord-podium van Pinkpop?

Ja en nee. Ze nemen al hun gekkigheid en overredingskracht mee van de underground podia (en doen tussen neus en lippen door nog een mooie shoutout naar Vera Groningen!). Tegelijkertijd valt niet ieder liedje even goed: daarvoor bevatten ze toch net te weinig rechtdoorzee powerchords, net te veel snerpende noisy gitaren en postpunk-riffs die helemaal niet zo makkelijk verteerbaar zijn.

Maar met songs als ‘Mr. Motivator’, ‘Grounds’, ‘Mother’ ‘Never Fight A Man With A Perm’ walsen ze evengoed over Pinkpop heen. Joe Talbot heeft liefde voor ons ‘beautiful Dutch fucks’ en rochelt ondertussen continu. Letterlijk op het podium, zo omhoog om een klodder weer in zijn mond op te vangen, en figuurlijk op seksisten, racisten en fascisten, op Tories en op Trump. Meer politiek engagement gaan we vandaag niet krijgen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12