Amsterdam trekt eindelijk noodsteun uit voor nachtleven, ‘maar veel te weinig’
Slechts 9 ton uit noodpakket van 21,4 miljoen gaat naar de clubs
In het herstelplan voor de Amsterdamse cultuur wordt eindelijk ook geld gereserveerd voor het nachtleven: voor ‘culturele nachtclubs’ komt een stimuleringsregeling van 9 ton om kunstenaars en dj’s te kunnen boeken zodra de deuren weer open mogen. Ook wordt 1,2 miljoen gestoken in een evenementenfonds voor kleinschalige (en op termijn grotere) evenementen en festivals in de stad, en worden de kosten van een vergunning verlaagd in 2021 (en wellicht ook 2022).
Wethouder voor Cultuur, Touria Meliani (GroenLinks) stuurde die plannen voor het tweede culturele corona-noodpakket gisteren naar de Amsterdamse gemeenteraad. Het pakket bestaat in totaal uit 21,4 miljoen euro gemeentelijke noodsteun, waarvan het gros is gereserveerd voor instellingen die deel uitmaken van het vierjaarlijkse Kunstenplan van de gemeenten. Maar er wordt nu voor het eerst dus ook geld gereserveerd voor het nachtleven. Eerder al vroeg Meliani in een open brief om extra steun voor het nachtleven, dat tussen wal en schip dreigde te vallen: clubs zijn grotendeels niet-gesubsidieerde instellingen, en komen daardoor nauwelijks in aanmerking voor coronasteun.
Voor de clubs voelt dit als een ‘lief bedoeld doekje voor het bloeden, waar we niet veel aan gaan hebben’, aldus Frits Zanen, mede-eigenaar van de Amsterdamse nachtclub RADION. ‘We hadden vanuit de Amsterdamse clubs 6 miljoen euro aangevraagd en wisten wel dat dat aan de hoge kant was, maar 9 ton is echt veel te weinig. En dan heel specifiek voor programmering, terwijl ik verwacht dat de programmering met alle reis- en vliegbeperkingen de komende tijd voornamelijk lokaal zal zijn. Er wordt in deze steun geen rekening gehouden met de kosten die we moeten maken voor extra controles aan de deur, extra beveiliging en het feit dat we waarschijnlijk op lagere capaciteit moeten draaien. In New York beginnen de clubs op 33 procent capaciteit, in Engeland ligt dat ietsjes hoger, maar we hoeven er niet vanuit te gaan dat we op 1 juli weer op volle toeren kunnen draaien. Als een club niet op volle capaciteit kan draaien, kost dat ons meteen al geld. Dáár hebben we ondersteuning bij nodig. We hebben een mega-inhaalslag te maken na afgelopen jaar, dus ik vrees dat de kosten uiteindelijk bij de bezoeker terecht komen en tickets gewoon heel duur worden. Daarmee wordt uitgaan een elitaire bezigheid, en voor een stad als Amsterdam lijkt me dat zeer onwenselijk.’
Kijk hier ook het rondetafelgesprek dat we vorig jaar met het Amsterdamse nachtleven hielden en de toekomst van de clubs proberen te voorspellen.