steun 3voor12
3voor12 Gelderland

#4df18: Housewives serveert moeilijk maal

Maar publiek is niet onder indruk van de (kook)kunsten

Op papier klinkt het veelbelovend. Dit zeskoppige Brits-Nederlandse project wordt omschreven als prikkelend jazz/psych-experiment. De site van het Valkhof Festival plaatst ze zelfs in het rijtje van eerdere zware, vooruitstrevende Valkhof-acts als Battles, Anna Meredith en Animal Collective. Dat is hoog inzetten.

Housewives (allemaal mannen overigens) gooit het publiek meteen in het diepe. Een bijna niet te volgen melodielijn, stroboscopische effecten en enkel communicatie onderling. Na die onderdompeling van de eerste minuten volgt een goed opgezet deel, waarbij zeker wel het een en ander valt te genieten. Maar het helpt niet dat de saxofonist/percussionist veel te zacht staat afgesteld, waardoor zijn manier van bewegen eerder maniakaal oogt, dan door de muziek opgezweept. Bij dit soort "moeilijke muziek" is de drummer van essentieel belang. Maar helaas, die is niet superstrak. En dan lijkt het voor Housewives ook nog eens geen prioriteit om de afstand met het publiek te slechten, waarbij het zestal het hele optreden naar elkaar gericht blijft.

Het spreekt voor het Valkhof Festival dat acts zoals Housewives worden geboekt. Hoe dit zal uitpakken op het podium is niet altijd goed te voorspellen. Maar hier moet toch worden geconcludeerd dat deze band het niet heeft. Het publiek, de één eerder dan de ander, verliest dan ook de aandacht voor dit experiment.

HET MOMENT:
Midden in de set ligt de muziek minutenlang stil. Dan komt de tijdens het hele optreden slecht te horen saxofonist weer langzaam op gang, waarna de rest van de band enthousiast volgt. Maar de geest is uit de fles. Het experiment is mislukt. Aan Housewives zal volgend jaar niet worden gerefereerd.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste tips, recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland