BKS19: Big Thief is alles wat je hoopt en meer

Folkrockband stijgt boven zichzelf uit in Hilvarenbeek

Moet je kijken hoe mooi ze daar staan: in een halve cirkel, continu oogcontact makend, teder glimlachend terwijl ze hun persoonlijke folkrockliedjes laten schitteren op deze snikhete festivaldag. Big Thief geeft precies het type show waar je op hoopt op Best Kept Secret: een album (U.F.O.F.) dat in de indiewereld al de hemel in wordt geprezen en een band die haar prachtnummers live simpelweg heel erg mooi speelt. Zonder fratsen, zonder showelementen.

Wel komen de vier op met een oprechte, innige en langdurige grouphug voordat ze aan ‘Real Love’ beginnen. Een intens nummer voor de moeder van zangeres Adrianne Lenker, dat je bij de keel grijpt met de meest tedere openingszin ooit. ‘Having a bad week? Let me touch your cheek. I will always love you.’ Het eindigt met vogelgefluit van de drummer (hij heeft er zo’n speciaal fluitje voor tussen zijn tanden geklemd).

Lenker heeft een stem uit duizenden, ze kleurt de nummers in met een breekbare kopstem die live nog net wat meer craquelé vertoont. In die ene zin in ‘Mythological Beauty’, bijvoorbeeld, een op het eerste gehoor zoet indierockliedje waarin ze opeens begint te schreeuwen over de oudere broer die ze nooit heeft gekend. ‘You gave it to a family who you thought would love and take better care.’  En dan weer ingehouden: 'I have an older brother I don’t know. He could be anywhere.' Als je het zo probeert na te vertellen klinkt het loodzwaar, maar er zit een mooie lichtvoetige flow in de set, inclusief het gouden kampvuurnummer ‘Cattails’ en een vertolking van ‘Mary’ die de tent tot tranen roert.

HET MOMENT:
Het mooiste moment van het mooiste album van 2019 blijkt ook live geweldig. Slowcorenummer ‘Contact’ barst opeens open met zingende feedback en een ijzingwekkende gil van Lenker. Verpletterend mooi.

Voor meer Best Kept Secret 2019 check je ons uitgebreide dossier en kijk je hier BKS19-video's.  

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12