3voor12 Gelderland

Een jaar later dan gepland, maar solo-debuut Ryan Porter is van grote klasse

Alles rondom Kamasi Washington verandert momenteel in goud

Eigenlijk zou Ryan Porter vorig jaar al in Doornroosje staan, als headliner op verjaardagsfeestje Upon the My-o-My. Zijn chronische darmziekte gooide destijds roet in het eten. Gelukkig kon de rain check binnen een jaar worden verzilverd, en stond Ryan Porter zaterdagavond met zijn West Coast Get Down op het Nijmeegse jazzfestival in een vol Doornroosje.

In die band zit - voor wie de jazzwereld de laatste jaren enigszins volgde - minstens één bekende naam. Dat is saxofonist Kamasi Washington, die vorig jaar nog onder eigen naam ruim twee uur in Doornroosje speelde, en eerder dit jaar op popfestival Down The Rabbit Hole stond. Bij die optredens speelt Ryan Porter ook mee, in een meer dienende rol.

Vanzelfsprekend staat Porter vanavond centraler op het podium, maar net als bij optredens van Kamasi valt al snel op hoeveel ruimte zijn bandgenoten krijgen. Brandon Coleman mag meerdere keren minutenlang soleren op de toetsen, bassist Miles Mosley pakt zo mogelijk nog uitgebreider zijn moment: eerst met een virtuoze Oscar Pettiford-cover, gevolgd door zijn solo-nummer 'Brother', waarop hij ook weer eens laat zien een heel behoorlijk zanger te zijn.

Het slotakkoord is vanavond voor de blaassectie, ondanks de afwezigheid van trompettist Jumaane Smith, met twee nummers van Kamasi Washingtons meest recente dubbelplaat Heaven & Earth (2018). Eerst die bijna onnavolgbare solo van Kamasi op 'Can You Hear Him', met zoveel melodieën dat je vertwijfeld om je heen kijkt of ergens niet een geheime tweede saxofonist meespeelt.

Maar hoogtepunt is afsluiter 'The Psalmnist', een nummer dat ruim tien jaar geleden al ontstond in de kelder van Kamasi. Het tekent de evolutie van The West Coast Get Down: op Heaven & Earth zou het jaren later een centraal post-bop-anthem worden, maar Ryan Porter zette hem ook op zijn eigen plaat The Optimist, in een arrangement met meer trombone. Ok, van een echt "debuut" is hier bij Ryan Porter - ook al is het de eerste tour onder zijn eigen naam - natuurlijk geen sprake. Alles wat momenteel onder de vleugels van Kamasi ontstaat, verandert in goud. Laat de rest van die debutanten dan maar komen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12