Binnenkort moet je betalen voor nieuwe muziek op Spotify

Hitalbums nog maar beperkt beschikbaar voor de niet-betalende luisteraar

Luister je het liefst naar nieuwe releases met de gratis versie van Spotify? Dan zul je binnenkort waarschijnlijk een abonnement moeten nemen. De streamingdienst overweegt namelijk om de nieuwste albums van grote artiesten alleen voor betalende klanten beschikbaar te maken, schrijft Financial Times.

Als Spotify deze knoop doorhakt dan zullen platenmaatschappijen de licentiekosten verlagen. Dan hoeft de streamingdienst minder te betalen voor de muziek die beschikbaar is. Het voordeel voor de platenbazen is dat meer luisteraars voor Spotify Premium zullen kiezen, waardoor meer geld in het laatje komt bij hen en de artiesten. 

Daarnaast is dit mogelijk een grote stap voor de beursgang naar Spotify. De beursgang van het Zweedse bedrijf schijnt al even gesteld te worden omdat het verlies draait en de pas de stap naar de beurs wil maken als de afspraken met de platenmaatschappijen goed geregeld zijn. 

Sommige artiesten hebben er al voor gekozen om hun muziek helemaal niet of maar gedeeltelijk op Spotify te zetten, zoals Beyoncé en Taylor Swift. Beyoncé heeft haar muziek ondergebracht bij Tidal, de streamingdienst van Jay-Z en er gaan geruchten dat Taylor Swift haar eigen muziekdienst aan het oprichten is. Ook Ty Segall zweert sinds kort streamingdiensten af. 'Ik geef mijn muziek liever weg dan dat ik opgelicht wordt,' zegt hij. Meer daarover kun je hier lezen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12