ESNS24: Sarah Julia klinkt eng veel als Boygenius

Maar de songteksten zijn wel heel mooi

De zaal staat vol, met uitzondering van een klein stukje voorin. In die inkeping in de mensenmassa staan vier jonge meiden. Eentje met een kleine harp met een Hello Kitty-band eraan, een met een basgitaar, Julia op akoestische gitaar en zang, en Sarah, ook op zang. Er staat één microfoon voor ze, eentje die je ook in een studio zou kunnen zien. Het resultaat is intiem, iedereen moet stil zijn om ze goed te kunnen verstaan, het is net alsof we in hun woonkamer staan terwijl ze een TikTok opnemen.

Sarah en Julia Nauta zijn razend populair op sociale media, waar ze covers posten van onder andere Phoebe Bridgers. Hun eigen materiaal klinkt ook eng veel als Bridgers' band Boygenius: gedempte folkgitaren, banjo, harp en dromerige vocalen maken Sarah Julia een indrukwekkende copycat. Ook al zingen ze hun eigen teksten, je moet goed je best doen om met je ogen dicht níet Phoebe voor je te zien.

Je zou het makkelijk kunnen noemen, maar toch beklijft Sarah Julia. Dat is te danken aan één ding: zusterschap. De liedjes gaan over de ervaringen die zij als zusjes delen, van vakanties in Schotland, tot hun moeder alleen achterlaten in Amsterdam en de angsten die het vrouw-zijn met zich meebrengt. Het is ontroerend om ze te horen zingen over deze heel specifieke, maar tegelijkertijd universele emoties. Als je ze nog kent van het Junior Songfestival, ongeveer tien jaar geleden, des te meer: het is alsof je samen opgegroeid bent.

Het oordeel: Prachtige liedjes over hoe het is om nu als vrouw op te groeien, maar qua stijl mist er een stukje originaliteit.

Het nummer: ‘Daughters’, een raak nummer over seksisme: 'Don’t want to be afraid of raising daughters'. Au! Gut punch!

Lees al onze verslagen van ESNS 2024 hier. Live-sessies van onder andere Hiqpy, Morpheus en Idaly kun je terugkijken via YouTube.

Meer Eurosonic Noorderslag? Kijk de televisie-uitzending met interviews en livemuziek, zaterdagavond 20 januari om 22:00 uur op NPO 3 en daarna op NPO Start.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12