3voor12 Gelderland

Nieuwe release: De Niemanders - Die Ogen

Over de beleving van de eerste bajesdagen

Rocco Ostermann en Wout Kemkens (Donnerwetter, Shaking Godspeed) speuren gevangenissen af naar bijzondere verhalen en muzikanten. Samen met – en geïnspireerd door – de inmates schrijven ze een album dat verhaalt over de bajesbewoners en hun levens. Samen zijn zij De Niemanders. Het eerste nummer ‘Die Ogen’ is geconstrueerd uit gesprekken met een jonge Amsterdamse gedetineerde: ‘Ik was een handelaar in dagdromen en verkocht mezelf een nachtmerrie’.

Die Ogen
"Het zwaarste lied eerst. We hebben lang gesproken met elkaar over welk nummer we als eerste wilden laten horen. Het songmateriaal stuitert van snelle punkrock naar afrobeat, maar we starten met ‘Die Ogen’ bij het begin: de beklemming en kilheid van de eerste dagen detentie. Opgetekend uit de mond van een jongen die dit op dat moment ook beleefde. Mijn luisteradvies is koptelefoon op en ogen dicht", aldus Rocco.

> Beluister de song voor het hele verhaal

De Niemanders
De aanleiding voor De Niemanders was in september 2018, toen Ostermann en Kemkens een band formeerden met vijf gedetineerden in een Nederlandse gevangenis. Ze speelden er drie concerten. Uit deze samenwerking ontstond de wens voor een nog intenser vervolg: samen een plaat schrijven.

Op 1 mei 2020 verschijnt het album en gaat De Niemanders op tour, binnen de muren met gedetineerden en buiten de muren met een nieuwe band. "We hebben in de bajes veel muziek leren kennen – van kaseko, levenslied, bubblingbeats, country tot ballads - en dit ga je allemaal op het album en live terug horen", aldus Wout Kemkens.

Crowdfunding
Het schrijfproces is nog in volle gang. In een studio buiten de gevangenis nemen Rocco en Wout binnenkort alle songs op. Om de albumopnames te bekostigen is er een campagne gestart via VoorDeKunst.nl. "We hebben nu de hulp van muziekliefhebbers nodig om het verhaal van De Niemanders te vertellen, dit kun je bijvoorbeeld doen door het album te pre-orderen via deze crowdfunding", aldus Rocco.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12