LL18: Marlon Williams baadt in hunkering

Elvis, Orbison en Cave smachten met de Nieuw-Zeelander mee

Marlon Williams opent de zondagmiddag in de Lima-tent en doet dat bij aanvang klein en solo met  ‘First Time Ever I Saw Your Face’, een oude folksong, bekend gemaakt door Roberta Flack. De Nieuw-Zeelandse singer-songwriter heeft een croonerzang die de melancholie uit de diepste plekken oproept en tranen van oud hartezeer te voorschijn weet te trekken. Williams bracht dit jaar zijn tweede goed ontvangen soloplaat Make Way For Love uit en was prominent aanwezig in de veelbekeken Wild Wild West-documentaire op Netflix, waarvan de soundtrack veel lof oogstte.

Van de twee Wild Wild West-nummers komt op Lowlands ‘Dark Child’ voorbij. Williams en zijn driekoppige band laten hun alternatieve country daarbij baden in hunkering. Bij het zacht wiegende ‘I’m Lost Without You’ sluimert good old Elvis door in de stem van de singer/songwriter, bij 'Vampire Again’ waagt hij zich aan wat heupbewegingen. Ook nooit ver weg: Roy Orbison. Maar Marlon Williams maakt vooral een tocht door de broeierige woestijn waar hij een spoor van verbroken liefdes achter zich laat.

Williams speelt zijn bluesy nummers karakteristiek met de linkerschouder naar voren en zit vaak diep in zijn nummers. Maar de Lowlands-show is ook de laatste van de tour. Waardoor het voor de band soms de laatste schooldag voor de vakantie is. Nadat hij ‘I didn’t make a plan to break your heart, but it was the sweetest thing I’ve ever done’ mijmert, dondert een microfoonstandaard snoeihard op de grond: iedereen lachen. Williams speelt tijdens een gevoelig nummer even een ‘I Was Made For Loving You’-loopje tussendoor. De eerste biertjes worden grijnzend geopend. De vroege zondagmiddag kan het zeker hebben. Maar als een verstilde ‘Nobody Gets What They Want Anymore’ wordt gespeeld, is alle concentratie erbij.

HET MOMENT:

Williams en bands zorgen voor intense, doorwrochte climax met de afsluistende cover van ‘Portrait of a Man’ van Screamin’ Jay Hawkins. Als Williams het zingt komt de blues uit al zijn vaten. Als hij met de vuil schurende band meehuilt is het alsof Nick Cave zelve op Biddinghuizen is neergedaald.

Lowlands dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12