LL17: J. Bernardt is zomaar het leukste Balthazar zijproject

Na dit najaar is het klaar en komt Balthazar vast weer bij elkaar

'C'mon mother lovers!' Een nette jongen is het, Jinte Deprez. Zelfs als ie in een climax het publiek opjut. Helemaal niet nodig, de bombastische combinatie van hiphopbeats en samples van schallende trompetten doet zijn werk.

Een jaar geleden maakte zo’n beetje de populairste band van België, Balthazar, bekend een poosje te stoppen. Alle bandleden wilden eigenlijk wel wat solo-projecten doen. Nou ja, niet allemaal. Voor Deprez hoefde het niet per se, hij had niet niet echt een idee wat hij nou moest. En dus ging hij maar gewoon dingen uitproberen. En juist dat zorgeloze, losse, maakt van J. Bernardt het leukste zijproject dat er uit de pauze van Balthazar is voortgekomen.

D’Angelo, Child of Lov, hiphop; allemaal dingen die J. Bernardt cool vond, maar nooit iets mee kon. Gewoon maar eens proberen, dacht ie. En verrek, hij verkoopt er ondertussen zelfs zalen in Nederland mee uit en staat er in een gezellig gevulde India mee op Lowlands. Het is een mix van al die dingen, een beetje soul en hiphopbeats, aangelengd met de bombastische en theatrale stukjes die Balthazar zo groot maken. Slepende zang, openvouwende melodieën. En ondertussen danst Deprez over het podium, stapt hij zenuwachtig op verhogingen, loopt hij zijn eigen zang of grijpt hij snel zijn gitaar om er een ingehouden solo uit te gooien.

Het zijn vooral zijn verschijning en het zichtbare plezier die het spannend en aanstekelijk maken. De dansjes, de onrust en toch volledige controle. Muzikaal is het allemaal zo gladgestreken, dat het nergens blijft plakken. Maar ach, het is een zijproject en hij zegt tegen het einde ook al dat het project alleen nog tot dit najaar duurt. Dan komt Balthazar vast weer bij elkaar en met een beetje geluk vol nieuwe ideeën. En het beklijft dan wel niet, maar het warmt Lowlands alvast goed op.

HET MOMENT:
Bij ‘Running Days’ pakt ‘ie zijn gitaar erbij en klinkt dwars over de bombastische trompetten een dunne valsige gitaarsolo. Dat had best meer gemogen.

Meer Lowlands? Check ons dossier voor heel veel verslagen en video's.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12