3voor12 Gelderland

Rocco Hueting (De Staat) en Junte Uiterwijk (Sticks) curatoren voor De Nieuwe Oost

Scouten en begeleiden van nieuwe bands en jong talent

Productiehuis De Nieuwe Oost werkt met ingang van april 2018 samen met twee curatoren om nieuwe bands en jong talent te scouten en te begeleiden. Toetsenist/gitarist Rocco Hueting van rockband De Staat en rapper Junte Uiterwijk, bekend als Sticks van hiphopcollectief Opgezwolle, zijn vanaf heden betrokken bij De Nieuwe Oost: het productiehuis voor talentontwikkeling uit Oost-Nederland.

Nijmegenaar Rocco Hueting is de toetsenist en gitarist van rockband De Staat. Hij kent de klappen van de zweep: ‘Als productiehuis kun je een act of band de ruimte en tijd geven waarin zij kunnen experimenteren en andere keuzes kunnen maken dan wanneer ze in de mallemolen moeten meedraaien.’

Junte Uiterwijk is beter bekend als Sticks, rapper en frontman van de Zwolse groep Opgezwolle. Hij ziet een coach vooral als klankbord voor een artiest, die helpt met het maken van scherpe keuzes: ‘De kracht van “nee” zeggen is belangrijk: ik heb zelf nog het meeste spijt van dingen waar ik “ja” tegen heb gezegd terwijl ik het niet had moeten doen.’

De taak van de curatoren is jong talent uit de popscene aan te dragen en vervolgens artistiek te coachen. De Nieuwe Oost voegt daar een compleet ontwikkeltraject aan toe, van coaching en begeleiding bij de totstandkoming van nieuw werk tot optredens en publicatie. Ook worden de makers op zakelijk gebied begeleid, geadviseerd en vertegenwoordigd. Idee is dat zowel Junte als Rocco het komend jaar twee bands of acts aandragen. Tijdens de talentontwikkeling wordt stapsgewijs toegewerkt naar tenminste één ‘grote’ productie: bijvoorbeeld een album, voorstelling of ander project.

Toch is dat zeker niet het enige doel: onderzoeken, optreden, workshops geven en (commerciële) opdrachten uitvoeren, dragen net zozeer bij aan de totstandkoming van een volledig en hybride makerschap en een veelzijdige beroepspraktijk. De talentontwikkeling van De Nieuwe Oost richt zich met name op de plek in de keten ná de Popronde en Eurosonic/Noorderslag.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12