LL22: Goldbands hits worden in de Alpha anthems

Natuurlijk is het vroeg pieken bij Haagse Boyband

Op de vorige Lowlands, drie jaar geledens, stond Goldband in Sexyland. Nog geen single uit toen ze geboekt werden, maar wel vrienden die in ze geloofden en het aandurfden. Dit jaar staan ze meteen na de verrassingscomeback van The Opposites, die de avond ervoor de halve hut hebben afgebroken. De Haagse boyband laat zien dat ze het stokje hebben overgenomen van het duo dat op vrijdag de Alpha headliner was.

Want in veel lijkt Goldband best op The Opposites. Dat hoor je zeker in de nummers waarin gerapt wordt en er een lompe hardcore of house climax op de loer ligt. Maar het zit ook in het publiek dat ze trekken, het is zeldzaam afgeladen voor het begin van de middag. Als het hier zo vol is, hoe leeg is dan de rest van het terrein? Studenten en vijftigers, man, vrouw, Noorderling, Limburger: Goldband heeft voor iedereen genoeg. Genoeg onsubtiele verwijzingen naar drugs voor ravers of types die trots zijn die knipogen eruit te halen. Een EO The Passion-moment in 'Requim'. En dankzij een nummer als ‘Kinderwens’ ook in touch genoeg met emoties voor wie dat hoog in het vaandel heeft. Goldband zit precies op het snijvlak van veel denkbare uitersten.

En toch is het bizar om te zien hoe 80% van de nummers vandaag keihard meegezongen wordt. Op het eerste gehoor klinken ze al als hit, maar vandaag ook als anthems. En dat zit niet alleen in de sound, die samengesteld is uit het kleurenpalet van Clouseau, Doe Maar en wat van Ten Sharp. Het zijn vooral mega goede liedjes, bijna allemaal. Het slapstick beeld dat in 'Noodgeval' wordt opgeroepen van de sukkel die zo verliefd is dat hij fysiek kapot gaat, de collectieve euforie in 'De Langste Nacht': ze werken allemaal zo goed omdat het in elke andere vorm óók goede liedjes zouden zijn. Ook zonder de dansjes, de Twin Peaks-synths of sloopkogels van kicks waarmee nummers de club in worden getrokken. Het akoestische voorproefje van Witte Was halverwege laat zien waarom het nummer in de dik uitgepakte finale tot slot zo goed werkt: in de kern is het gewoon een aanstekelijk liedje.

HET MOMENT:

Je ziet ook een stel gekke gasten die veel plezier hebben en een aanstekelijke vriendschap uitstralen. Domme grappen maken, een stapje harder zingen als de ander een noot net niet lekker raakt, verliefd kijken als Maan de hook 'Van hier tot aan de maan en terug' in 'Ik Haat je' komt meezingen. Of allemaal hun broek uit trekken als Karel uit zijn broek scheurt, zodat hij gewoon in zijn boxer verder kan. Als hij die aan had gehad.

Kijk hier naar het hele concert

Meer Lowlands 2022 in het dossier

 

 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12