Pinkpop 2017: De getekende vrede van Live

Schaamteloos in de reüniemodus

Wie dong er als allereerste naar de hand van het hernieuwde Live? Eind vorig jaar maakte de band bekend weer in de oude bezetting te gaan spelen, en Pinkpop haalde de band als enige Europese festival binnen. Dat zegt iets over de loyaliteit van Smeets, die Ed Kowalczyk nooit liet vallen, zelfs niet toen de hele wereld zijn interesse verloor en de drie andere bandleden er ook nog eens met een andere zanger vandoor gingen. Gênant natuurlijk, want Kowalczyk wás live.

Maar kennelijk is alles weer koek en ei, en de band kan nu schaamteloos in reüniemodus. Dat betekent: vijf nummers van classic album Throwing Copper en van de rest van de albums misschien een liedje. Schaamteloos aan de nostalgie, dat doet het Pinkpop publiek vandaag sowieso graag, vooral als het op rock aankomt, met Sum 41, Prophets Of Rage en System Of A Down, allemaal bands die het moeten hebben van 15 jaar oud werk.

Maar eerlijk is eerlijk, het hele veld staat 'Selling The Drama' mee te zingen. En hard ook. Nog harder: 'Lightning Crashes', een rustig nummer met een meeslepende climax. Een jongen laat zich met zijn voeten optillen en staat op het publiek als Jezus op het water. Een beetje wankel voor een heiland, maar toch, het past wel bij de latere versie van Live. Die oude songs zijn juist nog pissige alt. rock klassiekers. Het zijn de Throwing Copper songs die je doen herinneren waarom Live ook alweer zo'n geliefde band was (en nog steeds is). Liedjes van latere albums tonen vooral hoe Live steeds meer een parodie op zichzelf werd. Hoe de frustratie over maatschappelijke thema's veranderde in spirituele kul en pathetische kitsch. Het hoogtepunt daarvan zit in de finale van de set, met het gedragen 'Run To The Water' en het onvergeeflijke 'Overcome', het nummer waarmee Ed Kowalczyk na 9-11 de wereld op zijn schouders nam.

Het Moment
Kijk eens hoe mooi Edje zijn armen heen slaat om de schouder van gitarist Chad Taylor, met zijn vriendelijke zeeleeuwensnoet. De wereldvrede, moet Live gedacht hebben, begint bij jezelf.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12