BKS22: Jehnny Beth domineert op lakleren naaldhakken

Pop noire-artiest is bloedgeil en gevaarlijk

Die blik. Het is nogal een intense oogopslag die Jehnny Beth heeft, eentje waarmee ze récht door je heen kijkt. Streng en dwingend, wel degelijk eentje waar ze contact mee maakt, en tegelijkertijd meteen aandacht afdwingt. Zo grijpt ze haar publiek vanaf het eerste nummer bij de lurven, om vervolgens niet meer los te laten.

Beth kent het klappen van de zweep. Jarenlang was ze de frontvrouw van de compromisloze postpunkband Savages, en ook toen stond ze te boek als intense blikvanger. Meedogenloos en krachtig, en tegelijkertijd vrouwelijk en sensueel. Dat contrast zit vandaag in alles. De strak gelakte haren versus de lakleren naaldhakken, de wijze waarop ze haar lichaam beweegt op haar duistere pop noire. Het ene moment shuffelt ze op de elektronische beats als een kickboxer, laat ze haar vuisten hoekig door de lucht klieven, dan weer steigert ze met haar bekken of kronkelt ze juist elegant en ontzettend sexy over het podium. De seksualiteit spat er vanaf, maar laat één ding duidelijk zijn: Beth is in totale controle, als een duistere pop-dominatrix.

Haar twee bandleden zien er ook uit alsof ze regelrecht uit de darkroom zijn komen kruipen. Achter synthesizers en drumcomputers, want de gitaren van Savages hebben plaatsgemaakt voor een veel elektronischer geluid. Het is Fever Ray meets Nine Inch Nails, duistere techno-pop met een industriële zwaarte. Ze brengt zelfs een kleine ode aan de band van Trent Reznor met ‘Closer’, een synthpopklassieker van jewelste. Het is een track die precies aansluit bij haar repertoire vol songs over sensualiteit en seksualiteit, over het machtsspel dat in seks besloten ligt. ‘I wanna fuck you like an animal,’ gromt ze, een zin die vanuit de tent luidkeels wordt terug gesmeten.

HET MOMENT:
Dat bevindt zich daarvoor al, bij ‘More Adrenaline’, een onuitgebracht liedje dat nog meer richting de techno gaat. Ze ruimt de tent er helemaal mee op, laat het publiek meescanderen om vervolgens over de barrier te klimmen en daar bovenop het publiek te duiken. Op naaldhakken.

Kijk alle concertopnames via YouTube

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12