GGD: zeker 130 bezoekers Verknipt waren al besmet

Besmettingenregen door gaten in het systeem en party-week

Veel bezoekers van het Verknipt festival in Utrecht waren waarschijnlijk al besmet voor ze de poort van het festival door gingen. Dat concludeert de GGD uit bron- en contactonderzoek bij zo'n 400 besmette bezoekers, die allemaal uit de regio Utrecht kwamen. Van zo'n 130 van die bezoekers (een derde van de onderzochte gevallen) is aannemelijk dat ze het virus ergens eerder in de week opgelopen hebben en zich daar niet van bewust waren. Dat meldt de Volkskrant. Alle bezoekers werden vooraf getest, maar tussen de negatieve test en het binnengaan van het festival zat al 40 uur, en vervolgens bleven bezoekers natuurlijk ook nog vele uren op het terrein. 

Veel bezoekers hadden er al een flinke feestweek op zitten. Het weekend voor Verknipt waren de clubs voor het eerst weer open. In de stad Utrecht stonden al op de eerst avond lange rijen voor clubs als BASIS en Poema. Dat weekend ging er veel mis met Testen Voor Toegang, te beginnen bij het systeem zelf. Dat leidde tot frustratie bij clubeigenaars en fraude door bezoekers. Voor grootscheepse fraude bij Verknipt zijn volgens de GGD geen aanwijzingen gevonden. Verknipt-eigenaar Reza Fahti gaf eerder op 3voor12 aan alles op alles gezet te hebben om Testen Voor Toegang goed te handhaven, onder meer door extra beveiligers en hogere hekken. Hij zei geen pogingen tot fraude met QR-codes waargenomen te hebben. 'Ik kan me voorstellen dat je dat probeert als je naar de kroeg gaat. Maar bij een festival? Als je niet binnen komt ben je een ticket van 50 euro kwijt.’

In de Volkskrant zegt een woordvoerder van de GGD Utrecht: ‘Dat 34 procent van de door ons onderzochte besmette festivalgangers waarschijnlijk al besmet was, is opvallend.' Je kunt de jongeren niets kwalijk nemen, vindt ze. ‘Van de overheid hadden ze gehoord dat ze mochten feesten.’ Een deel van de bezoekers was ook minstens één keer gevaccineerd. Hoeveel daarvan met een verse Janssen prik op stap ging weet de GGD niet.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12