Commissie ministerie adviseert beëindigen mbo-opleidingen tot artiest

Vanwege structureel onvoldoende arbeidsmarktperspectief

Slecht nieuws voor de zeventien instellingen die de mbo-opleiding tot artiest aanbieden, en voor hun toekomstige studenten. De Commissie Macrodoelmatigheid mbo heeft op verzoek van het Ministerie van OCW onderzoek gedaan naar de creatieve opleidingen in het mbo. De adviescommissie is tot conclusie gekomen dat de opleidingen tot artiest het best beëindigd kunnen worden.

Volgens de verschillende onderzoeken bieden de opleidingen structureel onvoldoende arbeidsmarktperspectief. Er worden schrijnende cijfers aangehaald: 34 procent van de oudstudenten werkt een jaar na afstuderen minder dan twaalf uur en 58,8 procent van de afgestudeerden ziet de opleiding als slechte basis voor de arbeidsmarkt. Ook maken de studenten van de opleiding tot artiest in vergelijking met andere onderzochte opleidingen het minst vaak een vervolgstudie af. 

Het bekendste voorbeeld van zo'n opleiding is de Herman Brood Academie, dankzij een flink aantal succesvolle alumni. Onder andere Martin Garrix. Sevn Alias, Mr Polska en Rondé studeerden er af. In een reactie aan de NOS reageert een woordvoerder van de opleiding geschokt: 'Waar moeten talentvolle en creatieve mbo'ers dan heen om hun ambities waar te maken? Hun plek moeten we als samenleving blijven faciliteren'

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12