VPRO organiseert AI Songfestival

Kan een computer dé Songfestivalhit schrijven?

Kan artificiële intelligentie helpen om net zo’n succesvol liedje te schrijven als Duncan Laurence vorig jaar deed? In het AI Songfestival, georganiseerd door de VPRO in samenwerking met 3FM en NPO Innovatie, proberen verschillende Europese teams met behulp van artificiële intelligentie dé nieuwe songfestivalhit te maken. Kunnen computers ons omverblazen met hun creatieve kracht?

Met het AI Songfestival onderzoeken teams van muzikanten, artiesten, wetenschappers en programmeurs de creatieve kracht van artificiële intelligentie (AI) en de invloed die AI in de toekomst gaat hebben op muziek. De teams laten zich helpen en inspireren door AI, maar geven ook hun eigen creatieve input. Momenteel werken veertien teams uit onder meer Nederland, Polen, België, Australië, Zweden, Denemarken, Engeland, Duitsland en Frankrijk aan hun inzending voor het AI Songfestival. Nog voor het officiële Eurovisie Songfestival in Rotterdam van start gaat, bepaalt een panel van AI-experts én het internationale publiek welk team volgens hen ‘douze points’ verdient.

3FM YouTube-serie
De VPRO volgt één van de Nederlandse teams, met onder andere Willie Wartaal, in hun proces. In vijf afleveringen, die vanaf vrijdag 10 april op het YouTube-kanaal van 3FM worden gedeeld, verkennen ze de verschillende aspecten van AI. Ze formuleren de ingrediënten voor de ultieme hit, zoeken manieren om een computer zelfstandig een catchy melodie te laten componeren en laten een machine een songtekst schrijven. 

Muzikale AI-experts
Naast de publieke beoordeling worden alle inzendingen ook beoordeeld door een panel van AI-experts. Het panel bestaat uit Vincent Koops (NL), Senior Data Scientist bij RTL en componist, Anna Huang (US), toonaangevend AI-onderzoeker in muziek generatie en Ed Newton-Rex (UK), componist en hoofd van het AI-lab van ByteDance.

Teams kunnen zich nog aanmelden. Vanaf vrijdag 10 april kan er gestemd worden. De winnaar is bekend op dinsdag 12 mei.
Meer info via: vprobroadcast.com/ai-songcontest 
YouTube serie: vanaf vrijdag 10 april via 
youtube.com/3fm

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12