BKS19: Mac DeMarco verandert in goud in the golden hour

Hilvarenbeek krijgt clown en hartenjager op een yacht

‘Heb je de nieuwe Godzilla al gezien? It suuuuuucks!’ ‘Ik bestelde backstage een dubbele gin tonic, noemde de barman me een alcoholist!’ ‘Mijn moeder liet me altijd zingen - tussen het zuigen aan haar boobies.’ ‘Wat grappig, je moeder liet mij ook altijd zingen tussen het zuigen aan haar boobies!’ Zucht. Wie naar een liveshow van Mac DeMarco gaat, die weet inmiddels wel dat-ie de nodige portie meligheid te verduren krijgt. Ellenlange een-tweetjes tussen de bandleden, zoals ze ongetwijfeld ook in het busje continu moppen tappen wanneer ze teveel hebben geblowd.

Of zou Mac DeMarco inmiddels tot een nightliner zijn gepromoveerd? Zijn positie als sub-headliner op het hoofdpodium zal in ieder geval niemand verbazen. Zijn trademark valse gitaartje is zo invloedrijk dat er een hele generatie indiemuzikanten schatplichtig aan is. Open een willekeurige ‘A shot of indie’-playlist en je pikt ze er zo uit. Zijn Steely Dan-melodieën zo slonzig gespeeld dat muziekcritici het maar slackerpop noemen.

Onzin, natuurlijk: Maccie is geen slacker, hij doet juist hartstikke z’n best. Kijk dan hoe hij op z’n handen probeert te gaan staan. Gaat bijna goed! En hoor wat hij het publiek laat scanderen. ‘Joppie!’ ‘Saus!’ ‘Joppie!’ ‘Saus!’ Maccie lacht het spleetje tussen zijn tanden nog eens bloot, terwijl hij zijn Nintendo 64-petje weer goed doet.

Verder valt het mee met de lolbroekerij. Hij is niet alleen de clown, maar ook de tedere troubadour die in kopstem croont dat hij zijn vader steeds meer herkent in zijn eigen spiegelbeeld, de man die kan genieten van zijn eenzaamheid. Die Mac nam de afgelopen platen de overhand. In het gouden uur - terwijl de zon achter het podium wegzakt en het terrein van een gouden randje voorziet - veranderen ook de loomste softrockliedjes van Mac in goud. ‘My Old Man’ speelt hij in AOR-versie met lome Rhodes, deze zelfverklaarde ‘sexy style’ versie van ‘All Of Our Yesterdays’ zou zelfs op een Too Slow To Disco-verzamelaar kunnen. Inclusief dikke-knipoog-gitaarsolo. Een nightliner? Hopelijk gaat Mac dadelijk weg op een yacht.

HET MOMENT
Kijk, daar in de verte. In het water staat een stelletje helemaal in zichzelf gekeerd te swingen tijdens ‘Freaking Out The Neighbourhood’. Eerst het meisje in haar eentje, daarna romantisch met de jongen. Alsof er verderop niet een festivalveld met tienduizend man staat, en niemand hen kan zien. Het ziet eruit als het allermooiste festivalmoment. Tenminste voor twee mensen.

Voor meer Best Kept Secret 2019 check je ons uitgebreide dossier en kijk je hier BKS19-video's

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12