LL18: De evenwichtsoefening van Blaudzun

Hoe breng je een halfvolle zaal in vervoering?

Waarom is het zo rustig bij Blaudzun? Goed, Gorillaz gaat zo beginnen, dat helpt niet mee. Toch is het opvallend. Op Pinkpop was de tent nog ramvol. Maar misschien past de grootse show van Blaudzun inmiddels ook beter op de massavelden van Landgraaf dan hier in Biddinghuizen.

Johannes Sigmond heeft het meeslepende refrein tot een kunst verheven, en weet knap te balanceren op de lijn tussen melancholie, euforie en melodrama. Deze show lijkt gemaakt voor nog grotere zalen, met een podium vol stijlvol geklede muzikanten in topvorm en een lichtshow die ook in de AFAS nog indruk zou maken. '_ghosts' klinkt als disco gefilterd door een Arcade Fire-lens, speels, dansbaar en lekker flamboyant. Het vreemdste (en daarom misschien wel beste) nummer uit de set is 'Too Many Hopes For July', liefdevol opgedragen aan overleden manager Arnoud van der Toorn. Het is een duistere rock 'n roll-stamper vol schijnbewegingen, met angstaanjagend vervormde zang. Ook voor een halfvolle tent blijft Blaudzun altijd Blaudzun: groots, nauwkeurig in balans, met soms een tikje gekte.

HET MOMENT:
Niet het beste moment (dat is 'Too Many Hopes For July' of de venijnige, bijna krautige afsluiter 'Mud'), wel het meest opmerkelijke. Sigmond houdt wel van wat publieksmennerij, maar waar dat meestal in zijn voordeel uitpakt, gaat het vanavond bijna fout. Voor '_hey now' wil hij 'een spelletje' met het publiek spelen. 'Als ik "up" zing, springen jullie omhoog.' Oei, riskant in een halfvolle zaal. Hij merkt het zelf ook. 'Ja, en toen was het stil.' Maar hij geeft niet op. Als het publiek bij de eerste 'up' niet reageert, legt hij de muziek zelfs stil. Hij gaat de confrontatie aan: we zullen toch echt iets beter ons best moeten doen. Mensen die daar geen zin in hebben verlaten de zaal, anderen beginnen juist uit meligheid in polonaise te hossen. Het zorgt voor een vreemde sfeer in de zaal, waarbij de echte fans en dronken feestvierders helemaal losgaan terwijl de rest ongemakkelijk om zich heen kijkt. Dat duurt niet lang, gelukkig. Met een enkel meeschreeuwrefrein is die spanning direct weer opgelost.

Kijk deze show hier terug.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12