LL18: The Blaze mag met doos en al geretourneerd

Franse crossover-house-neven moeten vooral lekker video's blijven maken

The Blaze staat vooral bekend om z'n video's. De twee Fransmannen zijn naast houseproducers ook regisseurs. Die video's zijn ook echt indrukwekkend. Minifilms eigenlijk, meeslepend ondanks het gebrek aan dialoog en buitengewoon stijlvol gefilmd en gemonteerd. Zeker even kijken dus. Maar wat blijft daarvan over als je in vlees en bloed voor publiek moet staan?

Jonathan en Guillaume Alric, twee neven die hun leeftijd niet willen verklappen ('rond de dertig', zeggen ze. Ouder dan dertig, dus.), proberen in de Heineken ook met visueel spektakel uit te pakken. Op het podium staat een enorme witte doos, en verder niks. Pas na tien minuten muziek klapt de doos open en voilà, daar zijn les messieurs. Ze staan tegenover elkaar, ieder met een bak synths. Gebroederlijk staren ze elkaar in de ogen. Tenminste, dat denken we, want zo goed zichtbaar zijn ze niet. Ze worden fel van achteren belicht door – jawel – filmbeelden.

Op de vlakken van die doos zien we een zonsondergang, palmbomen, een woestijn, een bosbrand (?). Het heeft meer weg van een karaoke-dvd dan de films waaraan ze deze show te danken hebben. Maar die doorsnee beelden passen juist wonderwel bij de muziek.

Ry X, James Blake en Bob Moses vonden allemaal op hun eigen manier een midden tussen melancholische popliedjes en dance. The Blaze klinkt ongeveer als een kruising tussen die drie, maar dan met extra vuisten in de lucht. Veel langzaam aanzwellende pianoakkoordjes boven bubbelende bassen, met eenvoudige four to the floor-beats eronder en tranentrekkende melodieën erboven. Is het slecht of lelijk? Nee, maar wel nogal goedkoop, allesbehalve origineel en buitengewoon oninteressant. Als je die doos weer dichtdoet kun je het hele concept zo verkopen bij je favoriete Zweedse meubelboer. Noem het Crössøver Dæncedüo. Lekker makkelijk.

HET MOMENT:
Poppetje gezien, doosje dicht. De zaal is in extase, want als handjes-in-de-lucht-effectbejag-house werkt het best. En dan begint op die doos een heuse aftiteling te rollen. Grappig! Want ze maken ook films! Echt leuk bedacht. Toch? Eigenlijk ook niet echt hè? Dommage.

Volg Lowlands via ons dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12