BKS19: Bezeten LIFE is ultiem eerbetoon aan The Clash

Britse punkband rockt de Casbah op beproefd recept

Een bijkomend voordeel van de hernieuwde Three en de nieuwe Seven: bands en dj's zitten elkaar geen moment in de weg. Meer dan ooit weet Best Kept Secret beiden een logisch voelende plaats te bieden in het nachtprogramma, in de uren dat het publiek wil pieken, vlak na de doorgaans doodserieuze headliners. In de Five krijgen eigenzinnige postpunkbands het hele weekend ruimbaan, in de Casbah geldt hetzelfde voor hun wat meer rechtlijnige punkcollega’s. Stuk voor stuk bouwen ze de boomhut om tot een regelloos walhalla voor moshpitters en stagedivers.  

Zo ook LIFE, dat past in het rijtje van Sports Team en Shame, maar zijn snedige punksongs wel een stuk bozer ten gehore brengt. Het literaire van Fontaines D.C. en het ingenieuze van black midi? Nee, ook daar heeft LIFE geen kaas van gegeten. Het viertal uit Hull – ‘it’s a shithole but we love it’ – houdt zijn boodschap liever simpel: fuck Brexit en fuck Donald Trump. De band wordt geleid door de innemende frontman Mez Sanders-Green, die meermaals gretig het publiek induikt, en tourde dit jaar uitgebreid door Europa als voorprogramma van IDLES. Net als die band verpakken deze jonge honden hun woede in hapklare en stiekem best wel hitgevoelige tracks waarin het niet te veel gekke dingen doet, maar wel uiterst doeltreffend is.

De drummer geeft een paar rake klappen, de charismatische bassiste speelt – tussen het crowdsurfen door – bonkige partijen waar The Clash’ Paul Simonon nog jaloers op zou zijn. Niet zo gek, want de band aan wie de Casbah zijn naam dankt is een van LIFE’s voornaamste inspiratiebronnen, de band waarmee Sanders-Green opgroeide. Het wiel opnieuw uitvinden, dat doet het viertal dan ook niet. Maar dat probeert het ook helemaal niet. Waarom zou je immers een muziekvorm veranderen die ruim veertig jaar na zijn geboorte nog zo’n dankbaar vehikel is voor jeugdige onstuimigheid?

HET MOMENT
LIFE benut zijn muziek trouwens niet alleen om zijn woede te uitten, maar ook om eraan te ontsnappen. Al is het maar voor even. En wat dat escapisme betreft zijn deze punkers niet zo puristisch. Dat kan ook prima als je naar Beyoncé of Adele luistert, verkondigt Sanders-Green in het prijsnummer van zijn band: ‘Totally off my face I listen to popular music!’

Voor meer Best Kept Secret 2019 check je ons uitgebreide dossier en kijk je hier BKS19-video's

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12