LL17: De dodelijke uppercut van Death Grips

Californisch stelletje ongeregeld tekent voor de onweersbui van zondag

Binnen de minuut vliegt het eerste biertje door de lucht, kleuren teennagels blauw en heeft een knul in de kluwen mensen vooraan al een bloedlip. Welkom bij Death Grips, de extreemste band die je op Lowlands kunt zien. Een onweersbui op een verder droge dag.

Allereerst mogen we onze handjes dichtknijpen dat het trio ongeregeld uit Sacramento in de India op het podium staat. Afgelopen week cancelden ze in Wenen op het laatste moment nog een gig omdat het in de concertzaal ‘te heet’ zou zijn. En in het verleden ging zelfs een hele tournee niet door. Reuring hangt bij de zwarte MC Ride, drummer Zach Hill en samplerbaas Andy Morin al jaren aan de kont.

Muzikaal zijn ze nog het best vergelijken met Ho99o9, die andere Afro-Amerikaanse boosmannen wier optredens meer een fysieke ervaring dan een lijst liedjes zijn. Maar hun gestapelde gitaarsamples, mitrailleurpercussie en industriële beats doen ook denken aan Ministry, met wie ze onlangs op tour waren.

Hun explosieve optreden is precies het stroomstootwapen dat je op een uitputtende derde festivaldag nodig hebt. “YO, WE CAME TO BLOW YOUR SISTER”, schreeuwt een indrukwekkend afgetrainde MC Ride door de microfoon. Waarna het punkrocknummer ‘Hot Head’ over ons heen raast.

Ook winnen ze met voorsprong de prijs voor de beste songtitels op Lowlands. In razend tempo komen (diepe ademteug) ‘Giving Bad People Good Ideas’, ‘I Break Mirrors With My Face In The United States’ en ‘You Might Think He Loves You For Your Money But I Know What He Really Loves You For Is Your Brand New Leopard Skin Pillbox Hat’ voorbij.

HET MOMENT:
We zijn al een flink eind op weg als de gitaarhook van prijsnummer ‘I’ve Seen Footage’ klinkt en de springende bende vooraan direct weer hopeloos in de knoop raakt. Wie na dat hiphopclusterbommetje nog een kater van gister voelt, is hopeloos verloren voor de rest van de dag.

Meer Lowlands? Check ons dossier voor heel veel verslagen en video's.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12