3voor12 leeft op: The Vices mag eindelijk thuiskomen

Indieband laat Vera-publiek op de tafels rammen

Eigenlijk zou de Vera-show ook de albumrelease-show zijn, maar debuut Looking For Faces is al in maart verschenen, ook later dan gepland. Het is een periode van doorschuiven, maar nu staat The Vices er gewoon. Twee shows voor een zittend publiek. De indieband speelt er niet minder energiek om.

‘Het is beter dan niks,’ vertelt frontman Floris van Luijtelaar tussen de shows door. Dat het in de hometown én in Vera gebeurt geeft het wat extra's. Hij vervangt een snaar in de opgeknapte Vera-kleedkamer waar de muren nog maagdelijk leeg zijn. Onlangs is de band er volledig tussendoor gesneakt, toen ze voor een volle vloer op de 3FM Awards in Tivoli/Vredenburg stond. Gretiger kon een publiek niet zijn. Ook bij het rustiger werk ontstond er een pit. Bassist Simon Bleeker: ‘Ik stond aan de rand van het podium. Iedereen schreeuwde zo hard, dat ik mijn eigen spel niet meer kon horen.’ Van Luijtelaar beëindigde de show met een stagedive.

In Vera blijft het viertal op het podium. De interactie met het publiek wordt actief gezocht en uiteindelijk ook gevonden. De aanwezigen rammen hard op de tafels voor een toegift. De indieband heeft een sterke show met afwisselend materiaal in de vingers. Rechtdoor rocken à la The Growlers wordt afgewisseld met een zonnig reggaepop-uitje en de gevoelige ballad. Van Luijtelaar vertelt over een gig in Rotterdam, vlak na Koningsdag. Corona had toegeslagen in een deel van de band. ‘Ik dacht fuck it, ik doe het gewoon alleen. Nick Cave heeft ook een show met alleen piano en praten. Dus ik ben ook het gesprek aangegaan. Het duurde bijna twee uur en ging heel diep van je favoriete Lou Reed-plaat tot heftige dingen die iedereen in z’n leven heeft meegemaakt.’ Omdat die gedwongen invulling werkte speelt Van Luijtelaar in Vera ook solo twee akoestische tracks. Een optreden als deze leunt toch dichter tegen theater dan tegen een reguliere clubshow.

The Vices speelt het overtuigende nieuwe ‘Strange Again’. De band heeft alweer negen tracks voor plaat twee klaar, die in augustus wordt opgenomen. De blik is sowieso op de toekomst gericht. Het zelf georganiseerde Vicefest in Oosterpoort had vorig jaar 300 bezoekers en biedt dit jaar plaats voor het driedubbele. De band heeft het vertrouwen van de lokale scene en boeker Friendly Fire. Van Luijtelaar: ‘Het is de bedoeling dat het uiteindelijk in het Stadspark gaat plaatsvinden.’ Maar voor nu was het een vrolijkmakende Vera-avond, gevuld met zaken die opeens extra glans krijgen: de rij voor de merch, vrijwilligers die elkaar een vriendschappelijk schouderklopje geven, het nahangen op de Oosterstraat.

In '3voor12 Leeft Op' volgt 3voor12 de livescene die weer tot leven komt.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12