DTRH19: Vampire Weekend trakteert op regenbogen

Ezra Koenig jamt vrolijk flierefluitend door leven (richting de dood)

Oh Vampire Weekend, wat geef je een prachtig vrolijke show. Ezra Koenig komt al met een joviaal vingertje wijzend het podium op. En hij en zijn band sprankelen van begin (het voorthuppelende ‘Bambina’ en oudje ‘White Sky’) tot eind (een fraaie cover van Dylans ‘Jokerman’ met een nogal onverwachte afslag richting krautrock).

Daartussen laten de jongens met hun preppy intellectuele studentenimago (kom op, wie schrijft nou een song over de ‘Oxford Comma’) maar eens horen hoeveel ontzettend leuke, vrolijke liedjes ze hebben. Echt teringveel. Hyperaanstekelijk festivalanthem ’A Punk’ natuurlijk, maar ook het dik tien jaar geleden uitgebrachte ‘Cape Cod Kwassa Kwassa’ met zijn swingende afrobeat-tokkeltjes, bijvoorbeeld. Hij klinkt nog net zo fris als de nieuwe song ‘This Life’. Op het eerste gehoor twee heerlijk frisse niemendalletjes, maar luister eens naar de tekst: ‘I've been cheating on, cheating on you. You've been cheating on me. But I've been cheating through this life.’ En dan het Primal Screamige ‘Harmony Hall’ met zijn opzwepende piano: ‘I don't wanna live like this, but I don't wanna die.’ Vanzelfsprekend verbonden met de hyperactieve rock ’n roll van ’Diane Young’ (dying young). Koenig is ouder geworden, en met het idee van zijn sterfelijkheid lijkt hij ook te hebben besloten: zolang je nog leeft, kun je maar beter met volle teugen genieten van het leven.

Het klinkt allemaal ook als een klok dankzij die geweldig uitgebreide band met twee drummers, een toetseniste en een supercoole extra gitarist die de hele tijd een big smile boven zijn tie dye shirt laat zien. Neem ‘Sympathy’: die akoestische tokkel wanneer het even stilvalt, die stuwende bossanova-drive in de bas, die heavy metal-drums in het outro. Het is ongelooflijk hoe helder de mix is, hoe ze alle partijen helder gedefinieerd laten doorkomen op het veld. Ook bijzonder: ze lijmen hem vast aan een hele uitgebreide funkversie van ‘New Dorp, New York’, met een vlammende gitaarsolo (voor de nerds: inclusief een stukje heavy metal fingertapping!). Het schijnt dat Koenig zich helemaal heeft vastgebeten in jambands als Phish en Grateful Dead, op dit soort momenten hoor je dat.

HET MOMENT
Kijk, links naast het podium straalt daar een prachtige regenboog. Rechts naast het podium kleurt de lucht roze en vuurrood van de ondergaande zon. En het veld? Dat verandert in goud. De meest vreugdevolle show van het weekend krijgt ook de meest vreugdevolle omlijsting. Prachtig.

Voor meer Down The Rabbit Hole 2019 check je ons uitgebreide dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12