LL19: Schemerset Weval wekt de nachtuilen

Maar ze moeten hun geduld nog even bewaren

Onrust kan snel om zich heen slaan op een festival. Met de eerste drie minuten van Wevals afsluitende set in de Heineken weten veel mensen zich geen raad. Mogen we dansen? Is de nacht begonnen? Waar is de beat? Die vertwijfeling is wel te begrijpen. Drie jaar geleden stond Weval ook al eens op Lowlands. Toen als duo en aan de andere rand van de nacht: als eerste act na twaalf uur, als opwarmer voor een lange technonacht. Maar Weval heeft zich ontwikkeld tot een vijfmansband - met drums en gitaar! - die zich niet meer per se op de dansvloer richt.

Mensen die de band goed kennen weten dat natuurlijk wel. Zij hoorden vast het recente album The Weight, en met ‘Are You Even Real’ van dat album begint vanavond de set. De twee oerleden zijn nog altijd het meest zichtbaar, en tegenwoordig ook hoorbaar, want er wordt meer gezongen dan voorheen. Al kunnen we niet bepaald spreken van een frontman, een gezicht. De vocalen vormen een laag in het geheel, in de dromerige composities. Het is als Apparat zonder knaldrang, jazz zonder blazers, krautrock en dreampop gaan een teder verbond aan, en ja, af en toe geeft de band een beetje gas, net genoeg om de knaldrang aan te blazen als hete kooltjes in de bbq. Uitbundig wordt het niet, en euforisch climaxen jaagt Weval al helemaal niet na. In plaats daarvan baden de vijf bandleden - over hun instrument gebogen - in sfeervol groen en paars knipperend licht. En als de registers vol open gaan, gaan de witte knipperlichten aan.

HET MOMENT:
Dat de weg naar de dansvloer niet afgesloten is, blijkt uit afsluiter ‘Gimme Some’, vroeger vaak ingezet als opener omdat het best een ingetogen track is. Vandaag uitgebouwd en uitgebouwd tot een gelaagd en spectaculair slotstuk. Wie genoeg geduld op kon brengen ziet een prachtige schemerset van Weval.

Meer #LL19 in ons dossier vol voorpret, interviews, recensies, en sfeervideo's!

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12