PP18: Welkom in de teletijdmachine van Greta Van Fleet

Jonge buzzband rockt, jamt en soleert alsof het 1973 is

Duisternis, rook, een volle zaal. De spanning is om te snijden. Het publiek begint te klappen, joelen, smeken om de band. Het is 1973, we staan te wachten in Madison Square Garden tot Led Zeppelin eindelijk begint.

Oh nee, dit is Landgraaf. En de band die deze mensen willen zien is Greta Van Fleet. Drie broers en een drummer die zo uit de teletijdmachine lijken gestapt . Met lang haar, glitter, veren, leren broeken, blote basten, en natuurlijk een Gibson SG.

Het zou zomaar kunnen dat Greta een Wolfmother-eske crossover gaat maken. Debuutalbum From The Fires heeft al een paar goeie liedjes, die ook de radio al hebben bereikt. Op Pinkpop lijkt de doorbraak onvermijdelijk, in deze tent vol ademloos wachtende mensen. Daar zijn ze dan. Ukkies zijn het eigenlijk nog, maar ze worden onthaald als verlossers.

Het is natuurlijk eigenlijk dolkomisch, deze kereltjes in apenpakkies die net doen alsof het 1973 is. Dat ze het zelf volkomen serieus nemen, maakt het nog aandoenlijker. Ze spelen ook alsof ze al rocklegendes zijn. Elk nummer duurt veel te lang en wordt volgepropt met solo's. Josh schreeuwt en joelt zich blauw, met wijdopen mond en gefronste wenkbrauwen. Indrukwekkend ja, maar het werkt ook een beetje op de lachspieren. En wanneer elk nummer ontspoort in een minutenlange jamsessie, zuigt dat iets van die bijna magische energie uit de zaal. Gelukkig weten de mannen de aandacht steeds weer terug te pakken met een acrobatische uithaal of gitaarsolo (ja, ook eentje in de nek natuurlijk! Wat dacht jij dan?!), maar ze zouden die vibe in de tent pas echt goed aanwakkeren als ze gewoon wat meer liedjes zouden spelen.

HET MOMENT:
Kijk maar naar de laatste tien minuten van de set. Dan speelt Greta Van Fleet gewoon de twee grootste hits van de plaat achter elkaar, met een begin, een eind, en een paar refreinen ertussen. Dat zet de tent weer totaal in de fik. Zo hard zelfs, dat het publiek ook die drie minuten durende drumsolo die er achteraan komt gewoon voor lief neemt.

Lees, kijk en luister meer Pinkpop 2018 hier 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12